Bozsik Aréna szakmai bejárás_2024.03.19

A VTT séták rendezvénysorozat keretében 2024. március 19-én a 2021-ben átadott Bozsik Arénát látogattuk meg.

A stadion 8.428 fő befogadására képes (UEFA Category 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított) fedett lelátóból és az alatta elhelyezkedő szociális és szolgáltató egységekből, valamint egy FSZ+3 emelet magas fejépületből áll.

A fejépületben a főfunkcióhoz szükséges sporttechnológiai területek, VIP, VVIP és kiszolgáló helyiségek találhatók. A fejépület legfelső fedett, de oldalról részben nyitott szintjén a főkamera- és közvetítő állások, valamint a gépészeti terasz került elhelyezésre. Az épített pályavilágítás alkalmas HD minőségű közvetítésekhez.

Az új Bozsik Aréna avató mérkőzésén a Honvéd gól nélküli döntetlent játszott az Európa-ligában címvédő spanyol Villarreal tartalékgárdájával.

Lelkes és elkötelezett kísérőnk, Szabó Dávid részletesen beavatott minket is a stadion mindennapjaiba. Megtudtuk, hogy a gyepvilágításnál legalább annyira fontos a megfelelő hőközlés, mint a fény mennyisége, így az ezt biztosító mobil berendezés ‘hibrid’ fényforrásokkal, LED-del és nátriumlámpával is rendelkezik. Sajnos a gyepvilágítás és fűtés meglehetősen energia- és költségigényes, amit az NB II-es Honvéd nem engedhet meg magának, ezért nagyon ritkán használják.

A stadion legfontosabb tere a biztonsági vezérlőszoba. Innen a teljes látogatóútvonal, a parkolóktól a szociális helyiségekig nyomon követhető és ellenőrizhető. A stadionok, így a Bozsik Aréna is olyan stratégiákat alkalmaznak, amelyekkel fenntarthatók az egészségügyi és biztonsági előírások anélkül, hogy túlságosan korlátoznák a szurkolókat. A videó elemzések és audió-kommunikációs megoldások segítenek a nagy tömegek mozgásának kezelésében az egészség és a biztonság megőrzéseben. Minden megrendelő és minden esemény más, így hallhattunk különleges történeteket is.

Ezután meglátogattuk a minden igényt kielégítő Skyboxokat is. Tényleg különleges élmény lehet innen követni egy mérkőzést.

Mire a pályára értünk, addigra teljesen besötétedett, így élvezhettük a HD közvetítésre alkalmas világítást is, melyről a világítás tervezője, Major Gyula kollégánk osztott meg részleteket. Láthattuk a különbséget a hideg (feszültségmentes állapotról való) indítás és a meleg (feszültség alatti) indítás közötti is. A biztonságot szolgáló berendezések (így a világítás is) két önálló transzformátorról is üzemeltethető, így csökkentve az esetleges áramkimaradás okozta üzemszünet valószínűségét.

Végül az öltözőkbe látogattunk, ahol megtapasztalhattuk a doppingszoba semmihez sem hasonlító hangulatát is.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ