A szabályok be nem tartása elleni fellépés: LightingEurope merész 2030-as stratégiájának bemutatása

A „From the EU Green Deal to the LightingEurope Strategy 2030” című rendezvényre Frankfurtban a Light + Building szakvásáron került sor. A rendezvényen 100 fő vett részt, és intenzív vita alakult ki a kifejezetten a világítástechnikai termékekre vonatkozó fenntarthatósági szabályok érvényesítéséről.

Annak ellenére, hogy az EU piacán igen magas a nem megfelelő világítástechnikai termékek száma, az előadók elmondták, hogy a jelenlegi helyzet megváltoztatásának lehetséges módjai például:

  • Az online platformokat kötelezni kell arra, hogy ellenőrizzék, a platformjukon értékesítő vállalatok regisztráltak-e a 2012/19/EU irányelv az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól (WEEE) szerint, és van-e képviselőjük egy uniós országban (a német WEEE-törvényt követve).
  • Az online platformok felelőssé tétele a nem megfelelő termékekért, ha nincs felelős szereplő (a francia jog alapján).
  • A súlyosan nem megfelelő termékek közzététele a nyilvános weboldalakon (name & shame – „megnevezés és megszégyenítés”), ami arra ösztönzi a polgárokat és a vállalatokat, hogy bejelentést tegyenek a feltételezetten nem megfelelő termékekről.
  • A közvélemény és a politika aggodalmának felkeltése, annak hangsúlyozása, hogy a nem megfelelő termékek veszélyesek is lehetnek, vagy nem járulnak hozzá az éghajlati és környezetvédelmi célkitűzésekhez, és így ártanak az összes szereplő általános erőfeszítéseinek.
  • Nagyobb együttműködésre van szükség a felügyeleti és vámhatóságok között, az adatok megosztása és a szankciók összehangolása terén.
  • A piac oktatására irányuló erőfeszítések folytatása a GYIK (gyakran ismételt kérdések) és az iránymutatások révén.

Forrás: LED professional Newsletter (LpN) – MAR 18, 2024

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ