A Pesti Vigadó új világításvezérlése

Az eredetileg 1864-ben épült és 2014-ben teljesen felújítva újranyitott Pesti Vigadó patinás épületében újabb modernizációra került sor: az épület teljes világításvezérlését korszerűsítették.

A pazar megjelenésű, 19. századi stílusú csillárok, köztük a díszterem két óriási, 108 karú csillárjának hagyományos, E27 foglalatú halogén izzóit LED fényforrásokra cserélték, amelyek fényáram-szabályozásához a Siemens Zrt. biztosította a technológiát. A 2023 nyarán használatba vett, decentralizált világítástechnikai rendszerhez összesen 64 fényáram-szabályozót (univerzális dimmert), valamint további kiegészítő eszközöket szállított a vállalat.

Ezek az intelligens, új szabályozó eszközök nagy fényterhelés elbírására is alkalmasak, és széleskörű beállítási lehetőségeiknek (dimmelési görbéiknek) köszönhetően kifejezetten ideálisak mozik, színházak, operaházak vagy történelmi épületek világításához.

A beruházás így nemcsak biztonságosabb, illetve energia- és költséghatékonyabb működést biztosít a Vigadó számára, de pontosabban és
egyszerűbben beállítható az éppen szükséges megvilágítási szint is a termekben. Így például a díszteremben zajló előadások előtti elsötétítésért is ez, a színpad- és hangtechnikával összehangolt megoldás felel. Emellett ezek a KNX épületfelügyeleti rendszerbe integrált eszközök megkönnyítik a világítási rendszer monitorozását is: számos mérési és diagnosztikai adatot, egy esetleges hiba esetén pedig pontos
státuszjelentést szolgáltat a rendszer, amit az üzemeltetők akár mobileszközökről is tudnak kezelni.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ