Shuji Nakamura professzor üzenete a fényesebb holnapért

Prof. Shuji Nakamura a félvezető technológia világszerte elismert úttörője, leginkább a kék LED feltalálásáról ismert. 1954-ben született Japánban, Ehime városában, és úttörő munkásságával forradalmasította a világítástechnikát, utat törve az energiahatékony és fenntartható világítási megoldások felé. Az általa kifejlesztett kék LED-ek a piros és zöld LED-ekkel kombinálva átalakították a világot, az elektronikus kijelzőket, és ez vezetett a fehér LED-ek és a kék lézerdiódák kifejlesztéséhez is.

Nakamura felfedezése számos elismerést hozott, többek között a 2014-es fizikai Nobel-díjat. Technikai eredményein túlmenően a feltalálók jogainak elkötelezett szószólója. A fenntartható és hatékony világítás ügyét képviseli. Jelenleg a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem professzoraként folytatja kutatásait, és inspirálja az újítók következő generációját.

„A világítás területén a jövő nem csak fényes, hanem átalakítja a világot” – nyilatkozta Nakamura professzor a LED Professional Review 100. számában. „Mivel életem jelentős részét a világítástechnika fejlesztésének és továbbfejlesztésének szenteltem, első kézből láttam az izzóktól a forradalmi kék LED-lámpákig tartó fejlődést. Szeretném megosztani meglátásaimat a világítás jövőbeli trendjeiről és átfogó céljaimról ezen a területen.

A világ gyorsan átáll a fenntartható és energiahatékony megoldásokra. Ez alól a világ villamosenergia-fogyasztásának jelentős részéért felelős világítás sem kivétel. A kék LED feltalálása kulcsfontosságú pillanat volt, nemcsak a fényporokkal kombinált fehér fény előállítására való képessége, hanem az energiahatékonysága miatt is. A LED-ek a hagyományos izzók energiafogyasztásának töredékét használják el, hosszú élettartamuk pedig kevesebb hulladékot jelent. De az utazás itt nem áll meg.

A világítás következő mérföldköve az intelligens technológiák integrálása. Képzeljük el, hogy a világítás fényárama és színe a napszaknak megfelelően változik, javítva ezzel a cirkadián ritmusunkat és általános közérzetünket. Vagy olyan közvilágítási világítótestek, amelyek képesek érzékelni a szembejövő forgalmat, és ennek megfelelően szabályozzák fényerősségüket/ fényáramukat, növelve a biztonságot, miközben energiát takarítanak meg. Ez nem puszta fantázia, hanem kézzelfogható valóság.

Egy másik ígéretes lehetőség a világítás és az adatátvitel ötvözése. A csoportom lézerekkel kapcsolatos munkája megmutatta, hogy a fényt nagy sebességű adatátvitelre lehet használni, ez a Li-Fi néven ismert koncepció. Ahogy a világ egyre inkább összekapcsolódik, az adatátviteli képességek integrálása a mindennapi világításba forradalmasíthatja az információhoz való hozzáférést és az információmegosztást.

Tágabb perspektívából nézve a világítás jövője nem csak a megvilágításról szól, hanem a holisztikus környezet megteremtéséről. A világítás kulcsfontosságú szerepet fog játszani hangulatunk alakításában, termelékenységünk fokozásában, sőt még egészségünk javításában is. A lehetséges alkalmazások határtalanok, a speciális hullámhosszakat alkalmazó orvosi terápiáktól kezdve a növényekre, állatokra szabott fényreceptekkel optimalizált mezőgazdasági eljárásokig.

Mindig is az volt az átfogó célom, hogy a technológiai innováció révén javítsam az emberi életet. A kék LED ennek az elképzelésnek a bizonyítéka volt, amely átalakította az iparágakat, és utat nyitott a fenntartható világítási megoldásoknak. Ahogy haladunk előre, továbbra is arra összpontosítok, hogy a lehetséges határait feszegetve biztosítsam, hogy a világítási megoldások ne csak hatékonyak, hanem holisztikusak is legyenek, és kielégítsék az emberiség sokrétű igényeit.

Összefoglalva, a világítás jövőjét az innováció, a fenntarthatóság és az emberközpontú tervezés összefonódása jelenti. A technológia gyors fejlődésével és az emberi szükségletek mélyebb megértésével párosulva reménykedem az olyan világítási fejlesztésekben, amelyek átformálják a környezetünkkel való kapcsolatunkat. Állandó küldetésem, hogy vezessem ezt a fejlődést, katalizáljam a változást és megvilágítsam az előre vezető utat. A globális kihívások közepette úgy vélem, hogy a technológiának – még az olyan specifikus ágazatokban is, mint a világítás – a békét
és az egységet kell támogatnia. Világunk sokféle problémával küzd, a politikai feszültségektől kezdve a környezeti fenyegetésekig. A világítás, hatalmas lehetőségeket rejt magában e szakadékok áthidalására. Kezelheti az energiához való hozzáférés egyenlőtlenségeit, csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, és fellendítheti a gazdasági növekedést a perifériára szorult területeken. Azzal, hogy a fenntartható technológiákat elérhetővé tesszük, megvilágítjuk az otthonokat, és megteremtjük a globális megértés, együttműködés és béke alapjait. Az én vízióm túlmutat a világításon; az innováció kihasználásáról szól, hogy elősegítse az összetartó globális társadalom kialakulását” – fejezi be nyilatkozatát Nakamura professzor.


Forrás: LED Professional Review 100. száma
Fordította: Schwarcz Péter

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ