A szilárdtest világítás helyzete

A szilárdtest-világításról (Solid-State Lighting – SSL) szóló legújabb ISA (International SSL Alliance) jelentés összefoglalója átfogó elemzést tartalmaz az SSL-ipar fejlődéséről, a globális energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról és a jövőbeli kilátásokról. A jelentés részletezi az SSL által elért jelentős előrelépéseket, hangsúlyozva a világítás forradalmasításában rejlő lehetőségeit, miközben energiahatékony megoldást kínál.

A jelentés részletesen elemzi a szilárdtest-világítás (SSL) fejlődésének sajátosságait, az energiafelhasználásra gyakorolt hatását és a technológiai
fejlesztéseket. A teljesség igénye nélkül néhány a legérdekesebb eredmények és számadatok közül:

Az SSL hatékonyságának javulása:

  • Az LED-ek ma már több mint 220 lm/W fehér fényt biztosítanak, ami jelentős előrelépés a korábbi világítási technológiákhoz képest. A legtöbb termék esetében azonban a fényforrások hatékonysága különböző tényezők, például az áramsűrűség és a hőelvezetés miatt még mindig e szint alatt marad.
  • Ugyan a legjobb LED-ek ma már 200 lm/W fölött teljesítenek, de ezek a fényforrások jelenleg jóval drágábbak, azonban ez azt is jelzi, hogy a technológia fejlődésével a költségek csökkenthetők.

Globális energiafelhasználás:

  • A mesterséges világítás globális éves igénye a becslések szerint 230 petalumenóra (Plmh), ami a 2005-ös 135 Plmh-ról, 2040-re várhatóan 350 Plmh-ra emelkedik.
  • Az SSL bevezetése ellenére a világ világítási célú villamosenergia-fogyasztás nem csökkent jelentősen; a becslések szerint 2900 terawattóra (TWh) körül van, főként a mesterséges világítás iránti megnövekedett kereslet miatt, különösen a fejlődő országokban.

Költségcsökkentés a LED-ekben:

  • A LED-ek ára drámaian csökkent az elmúlt idők során, ami gazdaságilag életképessé teszi őket.
  • A LED-es utcai lámpák például széles ársávot mutatnak, ami a piac változatosságát jelzi.

Intelligens világítás és csatlakoztatott vezérlés:

  • A jelentés a hálózatba kapcsolt világításvezérlő rendszerek (NLC) által az Egyesült Államokban elérhető energiamegtakarítási lehetőségeket tárgyalja, és az irodai és raktári alkalmazásokban átlagosan 49%-os szabályozási tényezőt (CF) mutat be, ami jelentős energiamegtakarítási potenciált jelez.
  • Az intelligens közvilágítási lámpatestek bevezetése további szolgáltatások lehetőségét kínálja ugyanazon oszlopok és kommunikációs hálózatok használatával. Olyan funkciókat integrál, mint például a nyilvános töltés, a fényvezérlés és más szolgáltatások.

Piaci és technológiai trendek:

  • A LED egyre inkább az uralkodó világítási technológia felé tolódik el világszerte; a lakossági világítás mintegy 50%-a ma már világszerte LED-technológiát használ.
  • A jelentés kiemeli, hogy a LED- és SSL-piacon a hangsúly a puszta hatékonyságról más tényezők, például az ár, a fényminőség és az intelligens funkciók felé tolódik el.

Kihívások és jövőbeli irányok:

  • A jelentés az SSL területén a kutatás-fejlesztés iránti megújult elkötelezettségre szólít fel, különösen a fényforrások hatékonyságának javítása és a fény hatékonyabb továbbítása érdekében.
  • Kiemeli továbbá a gyártási technikák fejlesztésének szükségességét, a kormányok és a nem kormányzati szervezetek erőfeszítéseit az SSL-termékek globális hozzáférésének megkönnyítésére, valamint a termékek teljesítményének és élettartamának tesztelésére való nagyobb hangsúlyt.

Dr. J.Norman Bardsley cikke alapján

Forrás: LED-professional Review 101 /Jan.-Febr. 2024

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ