Áttörés a beltéri fotovillamos technológiában

A Google összefogott az Ambient Photonics céggel, amely a gyenge fényviszonyok mellett működő beltéri napelemes technológia vezető vállalata. Céljuk, hogy olyan új fogyasztói terméket hozzanak létre, amely a világ legerősebb beltéri napelemeit használja. A Las Vegasban 2024 január 9-12. között megrendezett CES 2024 kiállításon bejelentett új eszköz bármilyen fényforrás fényét energiává alakítja, így fenntartható, elemmentes és csatlakoztatható eszközzé válik.

A fejlesztés teljes mértékben kihasználja az áttörést jelentő, gyenge fényviszonyok mellett működő beltéri napelemes technológia előnyeit. Az új
technológiával az elem mindkét oldalról hasznosítja a fényt. Az Ambient teljesen új, bifaciális (kétoldalú) napelemei képesek a fényenergiát a termék mindkét oldaláról hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy a készülék több energiát tud termelni, növeli a cellák hatékonyságát, és így nagyobb teljesítményű elektronikát tesz lehetővé. Az Ambient bifaciális napelemek elülső oldalán megtermelt energiához képest a hátsó oldalán annak legalább 50%-át képes szolgáltatni. Így akár a Google új intelligens hangszórója, intelligens kijelzői, ajtócsengői vagy WIFI routerek is működhetnek önállóan.

A technológia képes lehet teljesen forradalmasítani számos, hagyományosan akkumulátorral működő kereskedelmi és fogyasztói termék tervezését és kivitelezését. Az Ambient Photonics azt állítja, hogy bifaciális napelemcellái az új, forradalmi molekuláknak köszönhetően még a leghalványabb fényviszonyok között is akár háromszor nagyobb teljesítményt képesek nyújtani, mint más konkurens megoldások.

Ez a fejlesztés mérföldkő lehet a beltéri napelemek piacán, és egy lépés a zöldebb jövő felé azzal, hogy megszüntetheti az eldobható vagy újratölthető elemektől való függőséget.

Forrás: Interesting Engineering 2024.01.10 hírlevél

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ