Az uniós jogszabályoknak ki kell terjedniük az online termékmegfelelőséggel kapcsolatos kötelezettségekre

Az online értékesítés gyors ütemben növekszik. Egy tanulmány szerint 2012 óta csak a világítótestek online értékesítése évente átlagosan
18%-kal nőtt. Miközben az online értékesítés a fogyasztók számára gyors és könnyű hozzáférést biztosít a termékekhez, a LightingEurope aggodalmát fejezi ki az online piactereken értékesített, nem megfelelő és veszélyes (világító)termékek jelentős száma miatt. A nem megfelelő termékek elérhetősége nem csak a vásárlók biztonságát veszélyezteti, hanem az egyenlő versenyfeltételeket is torzítja a törvénytisztelő, a megfelelőségbe beruházó vállalatok és a szabadúszók között, akik hasznot húznak abból, hogy nem alkalmazzák az uniós jogszabályokat.

A LightingEurope a 2022-2023-as időszakban titkos próbavásárlási vizsgálatot hajtott végre. Ennek célja az volt, hogy megállapítsa az európai felhasználók számára hozzáférhető piactereken keresztül online értékesített, nem megfelelő világítástechnikai termékek arányát. Az eredmények ismét azt mutatják, hogy a nem megfelelő világítástechnikai termékek könnyen elérhetők az interneten. A LightingEurope felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy végre foglalkozzanak azzal a jogi kiskapuval, ami lehetővé teszi, hogy a kereskedők az EU-n kívül helyezkedjenek el, úgy, hogy nincs olyan uniós székhelyű gazdasági szereplőtársaságuk, amely felelősségre vonható lenne. Az európai szabályozás alapján a termékeknél ne csak a termékbiztonságért, hanem valamennyi termékkövetelményért rendeljenek el felelősséget, például amikor egy termék nem felel meg a környezetbarát tervezésre vagy az energiafogyasztás címkézésére vonatkozó szabályoknak, vagy nem járul hozzá a hulladékhasznosítási és újrafeldolgozási díjakhoz.

A vizsgálatot 6 uniós országban és 4 online piactéren végezték el, amelyről bővebb információ itt olvasható angol nyelven.

Az európai világítástechnikai ipar elvárása az, hogy az EU végre foglalkozzon a nem megfelelő termékek ellenőrizetlen online elérhetőségével, és egyértelműen ossza meg a felelősséget a piacterek között, ha az eladóknak nincs európai képviselőjük az EU joghatósága alatt.


Forrás: LightingEurope Quarterly Newsletter 2023 december

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ