A Birminghami Egyetem „Zöld Szíve”

A Birminghami Egyetem campusának szívében egy közel öthektáros zöldterület található, amely tanulásra és pihenésre, valamint eszmecserére, párbeszédre hívja a hallgatókat és az oktatókat, és amely a nagyközönség számára is nyitva áll.

A modern infrastruktúra, a buja zöldfelületek, valamint a mindenütt megtalálható padok és fából készült teraszok teszik a „Zöld Szívet” népszerű találkozóhellyé. Annak érdekében, hogy mindez az esti órákban is lehetséges legyen, a Speirs Major által készített világítási koncepció biztonságos és kellemes környezetet garantál minden felhasználó számára.

Az 1900-ban Viktória királynő által alapított egyetem ma az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyeteme, amely számos Nobel-díjas tudóst
nevelt fennállása során. 2021 óta az egyetem nemcsak tudományos eredményeivel, hanem az újonnan kialakított campus innovatív kültéri
világításával is kitűnik.

A kiterjedt területet a Churchman Thornhill Finch cég tájépítészei teljesen újratervezték, és amelyet buja zöld területek jellemeznek. Éppen ezért jó és megbízható kültéri világításra volt szükség, hogy az utak optimális megvilágítása és a szükséges biztonság megteremtése biztosított legyen. Ennek elérése céljából a Speirs Major cég világítástechnikai tervezőit már a tervezés korai szakaszától kezdve bevonták a folyamatba. Az eredmény a parképítés és a világítási koncepció sikeres összjátéka lett.

A funkcionális szempontok mellett a fenntarthatóságot is szem előtt tartották. A cél az volt, hogy a fény és az árnyék olyan egyensúlyát teremtsék meg, amely drámaiságot és hangulatot teremt, miközben természetesen a biztonság és a tájékozódás feltételei sem csorbulnak.

Kép: James Newton

Minden világítóoszlopot és lámpatestet úgy választottak ki, hogy a lehető legkevésbé legyen feltűnő. A padok alján elhelyezett lineáris világítás találkozóhelyeket és fényszigeteket hoz létre, ugyanakkor megvilágítja a közlekedési területeket, és finoman követi a helyszín domborzatát. Az összes közlekedési útvonalat, a növényzetet és a találkozóhelyeket egyenletesen világítják meg 3000 K melegfehér színhőmérsékletű fényforrások, ami egy kültéri nappalihoz hasonló, pihentető hangulatot teremt.

Az intelligens világítási oszlopok számos IoT-komponenssel vannak felszerelve, és a biztonsági és fényáram szabályozási funkciók mellett átfogó 4G/5G-infrastruktúrát is kínálnak. A park hídjának feljáratánál lévő 13 négyzetméteres „Pavegen” a lépések kinetikus energiáját elektromos árammá alakítja, és azt a munkaállomások USB-csatlakozóinak ellátására használja. Az egész világítási koncepció jövőálló, fenntartható, és könnyen hozzáigazítható a jövőbeli változásokhoz vagy bővítésekhez. Minden fénypont intelligens vezérlési rendszerbe van integrálva, és egyenként vagy csoportosan is vezérelhető. A világítás alkalmazkodik a napfény intenzításához és a különböző időjárási viszonyokhoz, biztosítja a biztonságot és a tájékozódást, ugyanakkor megfelel a modern, energiatakarékos campusvilágítás követelményeinek. Speirs Major hangulatos világítási koncepciója hozzájárul a városi élettér felértékelődéséhez, és a kreatív városmarketing sikeres példája.


Forrás: LICHT 9 | 2023

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ