Az oberhofi bobpálya világítása

Az oberhofi szánkó- és bobpályát a közelmúltban korszerűsítették. Ennek keretében megújult a (német DIN szabványnak megfelelő) világítás is.

Az oberhofi létesítményt 1971-ben avatták fel a világ második mesterségesen jeges szánkó- és bobpályájaként. A 2023 januárjában megrendezésre kerülő negyedik szánkó-világbajnokságra való felkészülés jegyében három évvel korábban átfogó modernizálás kezdődött. Így például új, fából készült héjazatelemekből készült tetőszerkezetet kapott a pálya, amely védelmet nyújt a csapadék, hó, szél és nap ellen. Emellett csökkenti a jég hidegsugárzását, és jó beláthatóságot biztosít a nézők és a televíziós közvetítés számára is, köszönhetően annak, hogy nagyrészt
támaszmentes.

kép: Norka/Günther Fotodesign/

A pálya mentén a Norka „Erfurt LED HO” lámpatestek a DIN EN 12193 szabványnak és a Nemzetközi Szánkószövetség követelményeinek megfelelően 800 lx (1000 lx-ig kapcsolható) fényáramú, világos, egyenletes és káprázásmentes fényt biztosítanak a versenyzéshez. A versenyzők számára rendkívül fontos, hogy minden részletében helyesen tudják felmérni a pálya vonalvezetését. Minden árnyék, minden tükröződés a jégen elvonhatja a figyelmüket.

Az IP65 védettséggel tervezett lámpatestek -40°C és +40°C közötti környezeti hőmérséklet melletti üzemeletetésre alkalmasak. Összesen 780 lámpatest világítja meg a jégcsatornát. A védőcsöves reflektorok lágy, káprázásmentes fényt biztosítanak. A lámpatestek egymástól függetlenül elforgathatók és 10°-os lépésekben rögzíthetők. Ez lehetővé teszi, hogy a pálya domborzatához, dőlésszögéhez valamint a megvilágítandó felületekhez igazodjanak. A további szerelési biztonság érdekében a lámpatestek speciális rögzítő elemekkel vannak felszerelve, amelyek más alkalmazás esetén lopásgátlóként szolgálnak.

A szervizelés érdekében a védőcsöves lámpatestek cserélhető LED-ekkel rendelkeznek, amelyek szükség szerint egyszerűen cserélhetők egy dugaszolható csatlakozó segítségével, miközben a védőcső továbbra is működőképes marad.

Forrás: „de” magazin hírlevél 17.10.2023

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ