Az MSG Sphere Las Vegasban

A Populous építészstúdió által tervezett és idén júliusban elkészült szórakozóhely a világ legnagyobb gömb alakú építménye, amelynek teljes külső részét és belső terének nagy részét óriási LED-képernyők borítják.

A kupola külsejét 580 000 négyzetméternyi programozható LED burkolja be, amelyek 256 millió színt képesek megjeleníteni a felületen. Az épület elég fényes ahhoz, hogy az űrből is látható legyen. A külső váz több száz háromszögből áll, amelyek egymásba illeszkedve hozzák létre a helyszín 360 fokos alakját.

A belső tér elég magas ahhoz, hogy a Szabadság-szobor teljes egészében elférjen benne. Középpontja egy nagy felbontású, planetáriumszerűen ívelt – körülbelül négy futballpálya méretéhez hasonló méretű – médiavászon, amely 16 000 négyzetméternyi, többféleképpen programozható LED-ből áll, 16K x 16K felbontással. A Sphere belsejében található képernyő valamivel több mint 76 méter magas és több mint 180 fokban körbe öleli a nézőt. Magát a zenét közel 168 ezer (!) hangszórón keresztül lehet sugározni, melyek többsége a 268 435 456 pixeles – közel 130 HD televíziónak megfelelő – LED-képernyő mögé van rejtve.

Elsősorban koncerthelyszínként működik. A zene szerelmesei biztosak lehetnek abban, hogy az MSG Sphere akusztikai és hangminősége is elsőrangú. A tér gömb alakjának köszönhetően a hangok terjedése kevésbé jelent problémát, és szinte minden ülőhelyen azonos hangminőséget tapasztalnak. A helyiségben 10.000 „immerzív” szék van felszerelve infrahang rendszerrel, amely a legalacsonyabb basszus hangokat a székeken és a lábakon keresztül továbbítja, lehetővé téve, hogy valóban érezzük a hangot, ne csak halljuk. Az olyan környezeti hatások, mint az illatok, a változó hőmérséklet és a fújó szél szintén fokozzák a nézői élményt.

A Las Vegas-i MSG Sphere a U2 koncertjével nyitotta meg első alkalommal kapuit.

A bemutatkozó előadásról készült videók őrületes gyorsasággal terjedtek a közösségi médiában, és néhány nap alatt több mint 100 millió megtekintést gyűjtöttek.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ