Éjszakai Táj Technológia

A világítás kapcsán egyre nagyobb hangsúlyt kap az állatok, növények és emberek jólétének megőrzése, a káprázást okozó megvilágítás és a fényszennyezés csökkentése, valamint a sötét égbolt kezdeményezés támogatása. A Lumileds a NightScape Technology (Éjszakai Táj Technológia) tervezése során pont erre összpontosított. Gyakorlatilag minden kültéri világítási megoldás, a tájvilágítástól a térvilágításig, jobb lesz a környezet számára, ha a kékfény-tartalom 2 % alatt van. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy kékfény-tartalom megzavarja az ember éjszakai cirkadián ritmusát, és kedvezőtlen hatással van az élővilágra, például a madarakra, rovarokra és teknősökre. Willem Sillevis-Smitt, a Lumileds üzlet fejlesztési igazgatója szerint „Túlságosan gyakran foglalkozunk azzal, hogy hogyan tudjuk a világítási megoldásainkat a rendelkezésre álló LED-ekhez igazítani. Ehelyett mi azt kérdezzük, hogyan tudunk megoldani egy adott világítási problémát. Mérnökeink és a tudósaink ezt a kihívást kapták, hogy olyan kiváló minőségű, kisebb kékesfény tartalmú fehér fényt hozzanak létre, amely javíthat a fényviszonyokon minden és mindenki számára.”

NightScape technológia először a Lumileds LED lámpákban lesz elérhető, amelyek színhőmérséklete 1900 K, kékfény-tartalma pedig mindössze 1,8% 400-500 nanométeres tartományában. Ezeket a kültéri lámpákat világszerte széles körben használják kültéri világításra, beleértve az utcai, gyalogos, tájképi és hasonló alkalmazásokat.

A vadon élő állatok, például madarak, teknősök és még a rovarok is érzékenyek az éjszakai mesterséges fény hatásaira a vándorlás, a párzás és az éjszakai tevékenységek során. A kültéri világításra vonatkozó szabályokat most frissítik, hogy biztosítsák a vadon élő állatok védelmét. A Hawaii-szigeteken található MauiCounty például új rendeletet alkotott, amely 2023. július 1-jén lépett hatályba. Ez a rendelet előírja, hogy „Minden kültéri világítótestnek, a fénycsövek kivételével, a rövid hullámhosszú fénytartalmat a fénytartalom 2%-ánál kevesebbre kell korlátoznia.” A LED-eket a Lumileds NightScap technológiával használó kültéri világítótestek könnyen megfelelnek ennek a követelménynek. „Meggyőződésem, hogy
a NightScap technológia az első olyan fényforrás, amely célzottan megoldja a fényszennyezés problémáját, és ugyanakkor jó minőségű, funkcionális világítást biztosít.” – mondta WillemSillevis-Smitt.

Bővebben

Forrás: LED Professional Review 2023. sept/oct #99

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ