Moholy Nagy Művészeti Egyetem, MOME szakmai bejárás_2023.09.26

2023. szeptemberi VTT séta a MOME Budai campusára vezetett. A régi villákat, épületeket újra gondolták. Valóban a hajdan volt főépület az 50-es évek hangulatát idézi kívül, néhol belül is, bár a belső terek nagyrészét jelentősen átszabták a mai igényeknek megfelelően. A hagyományos közép folyosós rendszert több helyen megváltoztatták. A tervezés elvi szinten évtizedekkel ezelőtt indult, de a konkrét tervezés is a 2010-s évek vége felé kezdődött, így itt is sok fénycsővel találkozhattunk még.

Az egész campus nyitott, a természet közelség fontos volt, így a környék lakói sétahelyként járhatják be a kertet, gyakran megnézhetik a különböző kiállításokat, elkészült munkákat.

A díszteremben LED lámpák, Dali vezérlés épült és színházi fényvetők, színházi sínrendszerrel biztosítják a világítás mobilitását, a feladathoz való alkalmazhatóságát. A terem szolgál többek között a divattervezők munkáinak bemutatására, diplomavédésekre.

SP - A Díszterem világítása
Antal Zoli

A következő épület építészeti szempontból izgalmas igazán, hiszen két vasbeton magra támaszkodik függesztett szintekkel, ami az átláthatóságot biztosítja és könnyedséget mutat.

Antal Zoli - Függesztett szintek
SP - A jelenlegi fő bejárat épület kert felőli oldala a magasból

A kertben egy régi villa (korábban kocsmaként is szolgált) ma a Gondűző nevet kapta és rendezvények lebonyolítására alkalmas.

Antal Zoli - Gond-űző
Antal Zoli - Let it shine

A TWO épület filmstúdiókat rejt. A mozi terem alkalmas a filmes utómunkák elvégzésére is, amellett, hogy vetítéseket is lehet itt tartani.
A filmstúdiók a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve, hasonlóan az egyéb műhelyekhez.

SP - Az egyik filmstúdióban csapatunk
Antal Zoli

Izgalmas volt bepillantani ezekbe a termekbe, meghallgatni az itteni oktatás-munka meneteket. Az egyik teremben éppen fényképészeti stúdiumot hallgattak egy tanfolyam résztvevői.

Antal Zoli - famunkálás
Antal Zoli - kerámiakészítő
Antal Zoli - varroda
Antal Zoli - kalapkészítő
Antal Zoli
SP - Díszvilágítás
Antal Zoli
Köszönjük a körbevezetést Püspök Balázsnak, Velázquez Maríának, Breier Ákosnak és Sipos Tamásnak!


nva-sp

További képek Lakos Máté fotóstól:

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ