Új ISO szabvány jelent meg a BIM-ről

2023. augusztus 24-én az ISO megjelentette az ISO/TS 7127:2023 jelzetű, ’Light and lighting — Building information modelling properties for lighting — Lighting systems’, magyarul ’Fény és világítás – A világítás épületinformációs modellezési paraméterei – Világítási rendszerek’ című szabványt

Ez a dokumentum tartalmazza a világítási rendszerek tervezéséhez és leírásához szükséges összes paramétert. Ezeket a paramétereket az adatszolgáltatók és az adatigénylők közötti információcseréhez kell használni. Az azonosítók leképezése lehetővé teszi a világítótestek és érzékelők adatainak cseréjét különböző adatbázisokban.

A paraméterek egyértelmű leképezése és leírása javítja az adatok minőségét, csökkenti a félreértelmezések lehetőségét és a digitális feldolgozási időt. Ezért a dokumentum meghatározza, hogyan kell a világítási rendszerek alapvető tulajdonságait leírni a BIM-rendszerekben és adatbázisokban.

A dokumentumban felsorolt tulajdonságok a termékadatlap strukturálására is alkalmasak, amelyet további termékinformációkkal egészíthetnek ki.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ