Néhány hét múlva egy sor fényforrást kivezetnek a piacról

A visszaszámlálás megkezdődött: Néhány hét múlva egy sor, sokak által használt fényforrást nem lehet a piacra helyezni az EU-ban, így hazánkban sem. A fényforrásokra és előtétekre vonatkozó 2019-es uniós ökodizájn rendeletek és a 2022 februárjában közzétett, 12 veszélyes anyag alkalmazását korlátozó (ROHS) irányelvek a kompakt (CFL) és lineáris (T5 és T8) fénycsövek uniós forgalomba hozatalára lesz hatással, valamint érinti az általános megvilágítására szolgáló hálózati feszültségű halogénlámpákat (G9) és a kisfeszültségű halogénlámpákat (G4 és GY6,35) is.

Ha még nem történt meg, akkor itt az ideje konzultálni egy szakemberrel vagy szakcéggel, felülvizsgálni a jelenlegi világítást és megtervezni a LED-es világítási rendszerekre való áttérést.

A halogénlámpák esetén a mechanikai és villamos kompatibilitás könnyen biztosítható, mert nagyszámú helyettesítő termék érhető el. Azonban ebben az esetben is figyelemmel kell lenni, hogy az új helyettesítő termék megfeleljen a felhasználó világítási követelményeinek, elsősorban a
fényforrás spektrális eloszlása, színhőmérséklete, színvisszaadási indexe, fényárama és fényeloszlása vonatkozásában. Megfelelő választással jó vizuális élmény és jelentős energiamegtakarítás érhető el. Nem utolsó sorban az új fényforrások hosszabb várható élettartammal rendelkeznek, így a karbantartási költségek is csökkenek.

A fénycsövek esetében a világítási jellemzők számbavétele mellett nagy figyelmet kell fordítani az új megoldás mechanikai és elektromos kompatibilitására, valamint a felhasználók biztonságára.

Ha komplett világítótestet szerelnek a régi helyére, akkor a világítótest biztonságáért a világítótest gyártója felel az EU-ban bevezetett megfelelőségi (CE) rendszeren keresztül.

Ha viszont a rekonstrukció egy meglévő világítótest villamos és/vagy mechanikai átalakításával történik, akkor a kialakított rendszer biztonságáért az átalakítást végző felel. Ezért mindig vonjon be megfelelő tudással és képesítéssel rendelkező szakembert, aki az átalakítás által létrejött teljes berendezés megfelelőségét dokumentáltan értékelni tudja és a biztonságos működésért írásban is felelősséget vállal.

A leszerelésre kerülő fényforrások és alkatrészek veszélyes hulladéknak számítanak, így azok megfelelő tárolásáról és gyűjtéséről is gondoskodni kell.

A vonatkozó dátumokat az alábbi táblázat tartalmazza:

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ