Vörös fény a jobb látásért

Az Egyesült Királyságban működő University College London kutatóinak tanulmánya szerint a megfelelő vörös fénynek való kitettség jótékony hatással van az ember látására. A tanulmány szerint mindössze heti három perc mélyvörös fény javíthatja a romló látást. Az egyszerű terápia leküzdheti a látás természetes romlását, amely 40 éves kor körül kezdődik.

Az érintett látásromlás részben a retina mitokondriumai által termelt energia csökkenésének köszönhető. „Ezek a sejtek akkumulátorai” –
mondta Glen Jeffery, a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője. „A vörös fény növeli a mitokondriumok töltöttségét, és lehetővé teszi számukra, hogy növeljék a korral vagy betegséggel csökkenő energiatermelésüket”. A résztvevők színlátása egy héten keresztül átlagosan 17%-kal javult a hosszú hullámhosszú (670 nanométeres), mélyvörös fénynek való kitettség után. A hatás csak
akkor volt megfigyelhető, ha az expozícióra reggel került sor, ami összefüggésben lehet a szervezet cirkadián ritmusával.

A tanulmány kimutatta, hogy hetente egyszeri, reggeli 3 perces mélyvörös fényhatás akár 1 hétig is javíthatja az öregedés miatt természetesen romló látást.

A kutatók a vizsgálatot legyekkel és egerekkel kezdték, mielőtt a tanulmány emberi résztvevőivel megkezdődött volna a munka. A mélyvörös fény, amelyet a kutatók a kísérlet során alkalmaztak, egy speciális árnyalatú 670 nanométeres hullámhosszúságú sugárzás volt.

Retinális mitokondriumok
A látásjavulás, abból ered, hogy az alkalmazott fény befolyásolja a retinális mitokondriumokat. Ezek a sejtek energiaforrásai. Ennek az energiának a kémiai forrása az adenozin-trifoszfát (ATP). A fény növeli a mitokondriumok feltöltődését, és lehetővé teszi számukra, hogy növeljék a korral vagy betegséggel csökkenő energiatermelésüket.

A látás 40 éves kor után romlik. Ez az ATP 70%-os csökkenésével függ össze, ami azt jelenti, hogy a sejteknek nincs elég energiájuk a megfelelő működéshez.

Prof. Jeffery szerint a szem mitokondriumai egyedülálló kutatási előnyöket nyújtanak: „A retinában az a nagyszerű, hogy minden más szervnél több mitokondriummal rendelkezik, mivel olyan sok energiát használ. Ráadásul optikailag könnyen hozzáférhetünk – a fényt közvetlenül a retina mitokondriumaira irányíthatjuk, amit a májban vagy a vesében lévő mitokondriumokkal nem tudunk megtenni. Mindezen túl a retina gyorsabban öregszik, mint bármely más szerv, és egyszerűen tesztelhetjük a működését azzal, hogy megkérdezzük az embereket, mit látnak.”

A nőkből és férfiakból álló kis vizsgálati csoport tagjainak életkora 34 és 70 év között volt. A kutatók a résztvevők látásának javulását a színkontraszt érzékenység, vagyis a színek megkülönböztetésének képességének pontozásával mérték. A vizsgálat kezdetén minden résztvevőnek normális színkontraszt érzékenysége volt.

Néhány személyt reggel, másokat pedig délután 3 perc mélyvörös fénynek tettek ki. A résztvevők színkontraszt érzékenységét 3 órával a vörös fénynek való kitettség után, majd 1 héttel később ismét tesztelték.

A reggel vörös fénynek kitett résztvevők színkontraszt érzékenysége átlagosan 17%-kal javult. Azonban a kutatók megállapították azt is, hogy a fény alkalmazásának reggel kell történnie ahhoz, hogy hatása legyen. Nem találtak javulást a színkontraszt érzékenységben azoknál a résztvevőknél, akik délután kaptak fénykezelést.

Ennek egyik valószínű oka, hogy a mitokondriumok működése követi a szervezet cirkadián ritmusát.

Egy másik magyarázat, hogy a korai napszakra jellemző egyedi energiaszükségletekkel függ össze.

A tanulmányból az is kiderült, hogy 3 perc az optimális hossza a fényexpozíciónak, és a látásjavulás akár 1 hétig is eltart.

forrás: MedicalNewsToday 

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ