A mesterséges világítás negatív hatása a rovarokra

Köztudott, hogy a mesterséges éjszakai világítás hatással van a rovarok viselkedésére és káros ökológiai hatásai vannak. Egy nemrégiben készült tanulmány a fehér fénnyel történő megvilágítás hatását vizsgálta a hím világító férgekre, egy biolumineszcens udvarlási szokásairól ismert fajra.

világító féreg

A kutatók kísérleteket végeztek egy Y-labirintus elrendezéssel, amelynek egyik végén egy nőstényt imitáló LED-et helyeztek el. Azt találták, hogy a fény intenzitásának növelésével kevesebb hím világító féreg érte el sikeresen a LED-et. Azok, amelyek elérték a LED-et, hosszabban és több időt töltöttek a labirintus középső induló ágában, visszahúzva a fejüket. Érdekes módon, amikor a mesterséges fényt eltávolították, a hím világító férgekre gyakorolt negatív hatások megfordultak. Ezek az eredmények rávilágítanak a világító férgek és potenciálisan más rovarfajok érzékenységére az ALAN (Artificial Lighting at Night – éjszakai mesterséges fények) zavaró hatásaival szemben. A mesterséges világítás
ökoszisztémákra gyakorolt hatásainak kezelése kulcsfontosságú az éjszakai élőlények és élőhelyeik kényes egyensúlyának megőrzése szempontjából.

A teljes tanulmány itt olvasható.

forrás: LED professional Newsletter (LpN) – JUNE 15, 2023

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ