FÉNYSZENNYEZÉS a Science magazin címlapján

CÍMPLAP: Egy vad kis pingvin (Eudyptula minor) áll sziluettben az ausztráliai Melbourne városával szemben. A látható közvetlen fényforrások közé tartoznak az épületek, az utcai lámpák és a járművek fényszórói, a szórt fény pedig természetellenesen fényessé teszi az eget. A fényszennyezés növekvő szintje káros hatással van az emberekre és a természetre.

science

Fénykép: Doug Gimesy

A történelmi időkben az emberek által készített egyetlen fény a nyílt láng volt. A mindennapi életet a napfelkelte és a napnyugta időpontja határozta meg, a szabadtéri éjszakai tevékenységek a holdfázistól függtek, a csillagok nézegetése pedig gyakori és kulturálisan fontos tevékenység volt. Ma a kültéri elektromos világítás széles körű elterjedése azt jelenti, hogy a legtöbb ember számára már nem sötét az éjszaka – kevesen látják a Tejutat az otthonukból. A kültéri világításnak számos haszna van, amely a társadalom javát szolgálja. Ugyanakkor gyakran vezet olyan megvilágításhoz, amely szükségtelen, túlzott, tolakodó vagy káros: ez a fényszennyezés.

Ez a különszám a fényszennyezésnek a természetre, az emberi egészségre és az éjszakai égboltra gyakorolt hatásait vizsgálja. Megvitatja, hogyan mérhető a fényszennyezés mértéke, és mit lehetne tenni ellene.

A fényszennyezés mennyisége és földrajzi kiterjedése egyaránt gyorsan növekszik, ami egyre súlyosbodó környezeti hatásokat okoz. Ez a pazarló fénykibocsátás hatalmas mennyiségű villamos energiát emészt fel, ami pénzügyi költségekkel és üvegházhatású gázkibocsátással jár. Bár a kültéri világítás legnyilvánvalóbb formája a közvilágítás, a fényszennyezés gyakran épületekből, járművekből, reklámokból, sportlétesítményekből és sok más forrásból is ered.

Szerencsére a fényszennyezés nem halmozódik fel a környezetben, hanem egyszerűen a világítás lekapcsolásával megállítható, bár ez nem mindig praktikus. Gyakran a rossz világításért felelősök nem is tudják, hogy ezzel környezetszennyezést okoznak, amely károsítja a környezetet. A gondos tervezés, a technológia megfelelő alkalmazása és a hatékony szabályozás biztosíthatja, hogy megőrizzük a mesterséges fény előnyeit éjszaka, miközben minimalizáljuk káros hatásait. Ha ezt nem tesszük meg, elveszítjük azt a kevés sötétséget, ami még megmaradt.

További részletek a Science magazin 2023. június 16-i számában az 1116. oldalon kezdődő külön fejezetben vagy itt

Fordítás: Schwarcz Péter

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ