Magyar Zene Háza szakmai bejárás_2023.06.01

A nyári szünet előtti utolsó VTT séta a Magyar Zeneházába vezetett. Az impozáns, természetbe simuló épületet Sou Fujimoto japán építész tervezte, a villamos és világítási berendezés kiviteli terveit magyar mérnök kollégáink Rajkai Ferenc és Farkas János készítették. Ők egyeztettek a japán kollégákkal és a magyar tervezőkkel, kivitelezőkkel is.

A VTT sétát is Rajkai Ferenc és Farkas János vezette.

Az épület koncepciója „zene az erdőben” szlogenre épült. Nagyon fontos volt az üveg transzparenciája. Az épület több funkciós, van benne kiállítás, koncert terem kisebb oktató termek, könyvtár és természetesen kiszolgáló helyek: büfé, ruhatár, irodák. Lefele 2 szint van, itt helyezkednek el a kiállítóterek. Az üveg transzparenciája azt is jelenti, hogy a hatalmas üveg felületek és bevilágítók jelentős természetes fény bevitelt tesznek lehetővé.

A világítás természetesen LED-kel történik és szabályozható. Izgalmas levél álmennyezetben vannak elrejtve a mesterséges fényforrások. A speciális álmennyezet miatt az egyenletesség kevésbé fontos szempont volt. A bejárat környezetében 50-150 lx; általában a terekben 300-
500 lx megvilágítást terveztek.

A nagyterem is csupa üveg és habár vannak sötétítő függönyök, ezeket nem igen húzzák össze. A nagyteremben világítási tartók teszik lehetővé a „színpad” (pódium) igény szerinti megvilágítását, melyek a speciális hatásvilágítás lámpák elhelyezésére szolgálnak. Az általános világítás használatakor maximális megvilágítás igénye 500 lx. A nézőtérre 300 lx tervezett. A nagyterem padlószerkezete a „pódium” emelhető-süllyeszthető. A vezérlések a terem jobb oldalán, illetve a bejárat fölött vannak. A lámpatestek ERCO spotok 19-24 W teljesítménnyel, a színhőmérséklet 3000K, a lámpatest optika 16-30 fokos.

A hatalmas üveg felületek, ajtók nemcsak az üveggyárnak, szállítóknak jelentettek kihívást, hanem a villamos tervezőknek is, mert a vezérlő, nyitó szerkezeteket nem volt hova elrejteni.

A problémákat sikerült nagyszerűen megoldani, mert szinte minden villamos doboz, szerelvény láthatatlan, de működik.

Csak elismeréssel szólhatunk a tervezők, kivitelezők teljesítményéről, mert valóban világszínvonalú, nagyszerű kulturális épülettel gyarapodott Budapest. Az már csak hab a tortán, hogy egy lerobbant, hajdan volt kiállítási épület romjai helyére került ez a mutatós, a Liget flórájába simuló építmény.


nva

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ