Lámpák mint mozgásérzékelők

A Signify új fejlesztése a „Spacesense” funkcióval és a Wiz alkalmazással az emberek mozgásához igazodó világítást tesz lehetővé. A megoldást az teszi különlegessége, hogy a Wifi érzékelő technológia biztosítja a helyiségben mozgó emberek érzékelését anélkül, hogy további mozgásérzékelőre lenne szükség. A mozgásérzékelők ugyanis már a lámpába vannak beépítve.

A „Spacesense” funkció új lehetőség az intelligens hálózatba kapcsolt világításvezérlésen belül. A Wiz megoldás a Wifi érzékelő technológián alapul, amely a meglévő Wifi jeleket használja az emberek mozgásának érzékelésére további érzékelők telepítése nélkül, amelyeket külön kellene táplálni. Mivel WLAN-jeleket használnak, a beállítás könnyen elvégezhető további hardver vagy vezetékezés nélkül.

A működés elve az, hogy az emberek jelenléte egy adott helyiségben bizonyos szinten zavarja a WLAN rádiójeleket. A megoldás tehát ezt kihasználva a Wifi Alliance által az IEEE 802.11 szabvány alapján tanúsított WLAN rádióhálózatot (Wireless Local Area Network) használja fel. A Wifi jeleket kissé megzavarják, amikor egy személy mozog a szobában. A rádióhullámok jelerősségének ezen minimális eltéréseit érzékelve a Wiz lámpatestek képesek felismerni, hogy a helyiségben éppen történik-e mozgás. Az érzékelés minden irányban történik, és nem igényel közvetlen rálátást a térrészre, mint a hagyományos, passzív infravörös technológián (PIR) alapuló mozgásérzékelők esetében.

signify_wiz

A „Spacesense” automatikusan megvilágítja a helyiségeket, és csak akkor kapcsolja be a világítást, ha valaki belép az adott helyiségbe. A
megoldás gondoskodik arról is, hogy a lámpák automatikusan kikapcsoljanak, amikor a személy elhagyja a szobát. Annak érdekében, hogy a háziállatok ne kapcsolják be és ki a világítást a szükségesnél gyakrabban, az érzékelőrendszer érzékenysége egyénileg beállítható.

Forrás: elektro.net hírlevél – 2023.04.26

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ