A fény biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a jövő termékeit

A fényben sok új lehetőség rejlik: információt szolgáltat, segíti a kommunikációt, megkönnyíti az interakciót és a működést. Számos termék alapvető funkciói már kiaknázásra kerültek, így a továbbfejlesztés során új funkcióknak kell a figyelem középpontjába kerülni. A további előnyök egyre inkább meghatározóvá válnak a vásárlás és a siker szempontjából. A termékek egyre intelligensebbek és többfunkciósak, de egyben egyre összetettebbek is. A működés kialakítása, a felhasználó és a termék közötti kommunikáció így egyre fontosabbá válik a jó felhasználói élményhez, a biztonsághoz, de a termék igényes kialakításához is.

A fény mint információforrás és kommunikációs csatorna kiváló lehetőségeket kínál a felmerülő tervezési kihívások megoldására. A fény kiváló eszköz az információ és a kommunikáció számára például különösen zajos környezetben, de a környezeti zajszinttől függetlenül is a tervezési lehetőségek széles skáláját kínálja.

Az Altendorf HAND GUARD Safety System például a világ első optikai biztonsági rendszere a tolóasztalos fűrészekhez. A felhasználóval való kommunikációra és a veszélyes helyzetek jelzésére beépített vonalvilágítás formájában optikai jelzést használ: Amikor a kezelő keze a fűrészlaphoz közelít, a védőháztetőben lévő rugalmas LED-szalagosvilágítási rendszer vizuális jelzést ad. Az integrált színes fény így megbízható védelmet biztosít ember, gép és anyag számára.

fény felhasználása

A Grohe Blue Home konyhai csaptelepen a vezérlőgombot körülölelő, különböző színekben világító gyűrű lehetővé teszi a szűrt, hűtött és szénsavas vizet szolgáltató integrált csap intuitív működtetését.

Az innogy eBox töltőállomásának egyszerű kezelését is fény-színkód segíti és teszi egyszerűvé. Jól érzékelhetően jelzi a töltési folyamat aktuális állapotát is még erős napfényben is.

De még sok más inspiráló példa is jelzi a fény „erejét”. A mai napig egyetlen intelligens hangrendszer sem boldogul fény nélkül, legyen az az Amazon, az Apple, a Google vagy a Microsoft terméke. Mindezen digitális asszisztenseknél – bár fő kommunikációs csatornájuk a beszéd – a fény nélkülözhetetlen visszajelző funkcióként szolgál.

Számos modern beléptető rendszerben (szállodákban, irodákban, az iparban és másutt) a fény támogatja a működést és jelzi az állapotokat – nyitott vagy zárt állapotot, de a riasztást vagy szabotázst is.

Az autóiparban is egyre gyakrabban használják a fényt nemcsak világításként, hanem számos további funkció betöltésére is. A (részben) autonóm vezetésű járműveknél például a kormánykerékbe épített fény jelzi a vezetőnek, ha be kell avatkoznia.

Ez a néhány kiragadott példa is mutatja, hogy a fény milyen sokoldalúan alkalmazható a terméktervezésben.

Forrás : LichtNET hírlevél 2023.04.13.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ