XIV. LED Konferencia – Beszámoló

2023. január 31-én és február 1-én – a szokott időpontnál kicsit korábban – lezajlott a XIV. LED Konferencia. Helyszíne ismét az Óbudai Egyetem Kandó kampuszán az auditorium maximum volt.

A konferencián mintegy 200 fő vett részt, 23 előadásra került sor, ketten sajnos betegség miatt lemondták az előadásukat. 

A megnyitó előadásokat Dr. Kovács Levente rektor, Határ Renáta helyettes államtitkár asszony az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumból és Huber Krisztián az MVM képviseletében tartotta. 

Az idei konferencia is kitekintett elefántcsont tornyunkból, mivel a LED igen sokféleképpen használható – az eddig perifériának tekintett területeken belül is –, mint például a növényvilágítás, napfény szimulátor, mérések gyorsítása stb. 

Szó esett a hagyományos fényforrások újabb kivonásáról az európai piacról. Ebben az évben a „zöldítésnek”, „energiatakarékosságnak” a kompakt fénycsövek, a standard és T5 fénycsövek is áldozatul estek. Ezzel kapcsolatban hangzott el több előadás: „Fénycső kontra LED-cső”. „A fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról és várható hatásai”, „Szabványos volt! Szabványos maradt-e?” „LED-es? Nem, csöves!” 

Ismét terítékre került az emberközpontú világítás. Az új európai nyelvhasználat szerint, „emberközpontú” helyett integratív világításról volt szó, és ez a kettő nem teljesen fedi egymást. Az integratív világítás általánosabb, szélesebb spektrumú, mint a kicsit már devalválódott emberközpontú világítás.  

A megvalósult projektek, beruházások ismertetése során a 2022-ben meghirdetett „VTT sétákon” bemutatott épületek közül a sportvilágításokról volt szó. 

Mertl Ferenc némiképp folytatta a 90-es évek „Így világítunk mi” sorozatát, ahol részben görbetükröt tartott nekünk, másrészt igen hasznos tapasztalatokat adott át az üzemeltetőknek. 

Érdemes megnézni a honlapra feltett előadás ppt-ket! 

Az energiahatékonyság örökzöld téma. Most az energiaválság idején új módszereket keresve az adaptív világítás lehetőségéről esett szó.  

 A LED konferenciák célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kutatókat, tervezőket, gyártókat, kivitelezőket, üzemeltetőket, akik mind küzdenek a piac áttekinthetetlenségével, a szerencselovagokkal. Úgy vélem ez a konferencia sok kérdésre választ adott, és megmutatta kikhez érdemes fordulnunk, ha LED problémánk akad.

Némethné Dr. Vidovszky Ágnes

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ