Radikális megközelítés a valóban hatékony világításhoz

Az elmúlt évtized a világításban átalakulással teli időszak volt. A LED-ek minden alkalmazást meghódítottak, és ma már magától értetődőnek vesszük hatékonyságukat és gazdaságosságukat.

A LED-ek által hozott nagy előnyök azonban néhány rossz gyakorlatot is előhoztak a világítástechnika területén. Most azonban, amikor az éghajlati válság a fenntarthatóságot középpontba helyezi, az energiaárak pedig rekordmagasságban vannak, elérkezett az idő, hogy alapvetően átértékeljük a világítás tervezésének szokásos megközelítését. Az ERCO világítástechnikai szakértői felismerték, hogy a hangsúlyt a térben lévő megvilágítás hatékonyságára kell helyezni.

Azoknak, akik egy tér világítását tervezik, gondosan meg kell választaniuk, hogy hol és mit világítsanak meg. Az elért megvilágítás hatékonyságát lux/wattban kell mérni, nem pedig a világítótest fényforrásának fényáram-hatékonyságában, lumen/wattban kifejezve.

Konkrétan az alacsony káprázás, a pontosan irányított célirányos megvilágítás és a padló feletti függőleges felületek megvilágítása felé történő elmozdulás kombinációja javasolt. Lényeges, hogy a fényt pontosan oda kell irányítani, ahol arra szükség van, és ahol az emberi érzékelés szempontjából a leghatékonyabb, mindenhol máshol pedig csökkenteni kell.

Az energia korlátozott és drága erőforrás. Aki tehát világítást tervez, annak hatékonyabban kell bánnia a fénnyel, és el kell döntenie, hogy hová nem kell energiát fordítania, mert ott lesz megtakarítás.

A fény bizonyos helyeken történő csökkentését ellensúlyozza a vizuális kényelmet szolgáló, emberközpontú világítás fokozott hangsúlyozása. Ennek kulcsfontosságú része a hangsúly áthelyezése a padlóról a függőleges felületek felé. Ahhoz, hogy egy teret világosnak érezzünk, a falakat kell megvilágítani, mivel azok vannak a látómezőben. Ha a padló helyett a falra „helyezünk” 100 lx megvilágítást, a helyiség akár háromszor-ötször világosabbnak tűnhet – csupán egy másik felület megvilágításával. Hagyományosan a falakra nem helyeztek hangsúlyt, bár az EN 12464-1 európai beltéri világítási szabvány legújabb változata már komolyabban veszi ezt a kérdést.

Egy irodában például az a stratégia, hogy a fényt oda kell irányítani, ahol az emberi érzékelés megkívánja, – pl. az íróasztalokra. Egy 100
négyzetméteres irodában az íróasztalok kb. 20 négyzetmétert foglalhatnak el a térből. Ha csak a falakat és az íróasztalokat világítjuk meg, akkor az egyenletes, általános megvilágításhoz képest körülbelül feleannyi energiára van szükség, miközben jobb és látszólag világosabb vizuális teret teremtünk az emberek számára.

A másik fontos kérdés a káprázás elkerülése. Ha a világítótestek vakítanak, a vizuális kontraszt csökken, és következésképpen még több fény kell. Végül is a káprázás definíció szerint elpazarolt fény.

A hatékonyan célzott fény és a kiemelkedő vizuális komfort kombinációja első pillantásra egyszerűnek tűnhet, de érzékelésorientált világítástervezés megvalósítása radikális változást kíván a gondolkodásmódban.

Forrás és további információ: www.erco.com/presse

Megjegyzés :
A VTT célja a tagság tájékoztatása a szakterületünk legújabb trendjeiről. A jelen cikkben javasolt megoldás gondolatébresztő. Arra felhívjuk a tervezők figyelmét, hogy a vizuális konfort része, hogy a közlekedési útvonalakon az akadályok felismerhetők legyenek, ezért a padló megvilágítása is feladat lehet. 

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ