Újszerű „napelem” termel áramot az éjszakai sötétség ellenére is. Fordított folyamat, de működik.

Az ACS Photonics folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint mérnökök egy csapata sikeresen termelt áramot olyan technológiával,
amely általában az éjjellátó szemüvegekben található. Az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) tudósai „a hagyományos napelem inverzével” demonstrálták, hogy az ötlet működőképes, és az áramtermelés elérheti egy napelem termelte energia tizedét azután is, hogy a nap lenyugodott.

A rendszer lényege az infravörös hősugárzásból történő villamosenergia-termelés. A Napunk szolgáltatta energiát vagy fotovoltaikus (PV) panelekkel, vagy a napsugárzás koncentrálásával alakítják át elektromos energiává, ami közvetlenül felhasználható vagy akkumulátorokban, illetve hőenergia-tárolókban tárolható, hogy később felhasználható legyen. Érdekes módon egyes anyagok fordítva is működhetnek, és energiát termelnek, miközben a hőt visszasugározzák az éjszakai levegőbe. Amikor egy anyagban egy atom felmelegszik, elektromágneses sugárzás keletkezik infravörös sugárzás formájában. Mivel a Föld úgy hűl le, hogy éjszaka energiát sugároz az űrbe, a kutatóképpen ebből tudtak áramot termelni.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ