Terahertz technológia

Egy brit és német fizikusokból álló kutatócsoport a terahertzes hullámok egy eddig ismeretlen hatását fedezte fel, amely kikövezheti az utat a következő generációs képalkotó technológiák számára.

Miért fontos ez? Az elektromágneses spektrumban a terahertzes sugárzás a mobiltelefonok által adatátvitelre használt mikrohullámok és az éjszakai látást lehetővé tevő infravörös hullámok között helyezkedik el. A terahertzes frekvenciák használata nagyobb sebességű vezeték nélküli kommunikációt, valamint biztonságosabb és hatékonyabb technológiákat tehet lehetővé az orvosi képalkotás és a biztonsági szkennelés területén. A gond egyelőre az, hogy az ilyen típusú sugárzáshoz az olcsó, hatékony és könnyen használható detektorok még hiányoznak.

A Cambridge-i Egyetem kutatói egy új típusú terahertzes detektor kifejlesztése során tízszer erősebb jelet figyeltek meg, mint amire számítottak. Az Augsburgi Egyetem munkatársai elméletet dolgoztak ki a jelenség magyarázatára, amelyet „síkbeli fotoelektromos hatásnak” neveznek. A felfedezés lehetővé teheti a mérnökök számára, hogy érzékeny és hatékony terahertzes érzékelőket készítsenek.

Bővebben itt olvashat a témáról.

forrás: The GE Brief hírlevél 2022.06.07.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ