Fényforrások újrahasznosítása

A lámpákat beadagolják a búravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják. A lámpa végek, melyek vas és alumínium hulladékok, gyűjtő konténerbe kerülnek. A búra testeket a következő lépésben kifújják és az így keletkező fényport gyűjtőedényekbe rakják. Ezt követően a búra testeket a búra törőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszti maradék veszélyesanyag- tartalmát is. A tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül. Az üvegcserép a fényforrás gyárak üzemeinek üveggyáraiba kerül alapanyag¬ként felhasználásra. A vas és fém hulladékot fémfeldolgozók és kohók részére értékesítik.
 
 
A keletkezett frakciókat a hulladékkezelők olyan gyártóüzemekbe szállítják tovább, ahol azok másodnyersanyagként, illetve egyéb technológiák felhasználásával hasznosulnak (pl. energiatermelés hőerőművekben). A nem hasznosítható anyagfrakciókat ártalmatlanításra küldik ellenőrzött hulladéklerakókba illetve égetőművekbe.
 
A másodnyersanyagokat új termékek gyártásához használják. Az ilyen eljárással készült termékek előállítása környezetkímélő mivel nincs szükség az egyébként is egyre szűkösebb erőforrások kiaknázására. A hasznosítással továbbá csökken azon szennyező anyagok mennyisége, melyekre a költséges ártalmatlanítás eljárással kell megoldást találni.
 
 
 

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ