Mitől mások a színek a LED mellett?

A fényforrásokat jellemezhetjük a színvisszaadással. Ez arról ad tájékoztatást, hogy a természetes napfényhez viszonyítva az adott fényforrás fénye mellett bizonyos színek milyen jól látszanak. A LED-ek fénye spektrálisan jelentősen különbözik a napfénytől, ezért a fényében látott színek is másképpen jelennek meg.

A világítástechnikában színvisszaadásnak (CRI) nevezett mennyiség egy relatíve jól definiált mérési eljárást takar, azonban nem feltétlenül korrelál az egyéni színérzettel (bár a mérési eljárás igyekszik a látásunk tulajdonságait figyelembe venni).

A CRI mérésénél a fényforrást egy hasonló színhőmérsékletű feketetest sugárzóval hasonlítják össze színminták segítségével. A CRI maximális értéke 100 (az izzólámpa pl. ilyen, hiszen az jó közelítéssel feketetest sugárzó). A LED-ek jellemzően 70-85 közötti színvisszaadással rendelkeznek, bár kaphatók már akár 95 színvisszaadású típusok is. Ezek hatékonysága azonban mindig kisebb, mint kisebb színvisszaadású táraiké. A közvilágításban használt nátriumgőz lámpáké nagyon alacsony, szinte nulla, mivel ezek szinte kizárólag a spektrum egy szűk (sárga) részében sugároznak. A 100-as CRI sem jelenti azt, hogy ugyanolyanok a színek, mint napfény mellett, hiszen más színhőmérsékletű lehet a referencia lámpa. Azonban a szemünk (vagyis az agyunk) valamennyire hozzászokik a megvilágításhoz, így a beltéri lámpák fénye mellett a papírlapot nem sárgásnak, hanem fehérnek látjuk. Ráadásul valószínűleg annyira megszokhattuk a beltéri lámpák alacsonyabb színhőmérsékletét, hogy a magasabb (ám a Napénál még mindig alacsonyabb) színhőmérsékletű („hidegfehér”) lámpák már zavaróak lehetnek.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ