100 éves a V(lambda) – előadás az MTA 2024. május 16-i ülésén

Előadók:

dr. Poppe András, BME (Budapest)
dr. Szabó Ferenc, LightingLab Kalibrálólaboratórium Kft. (Veszprém)
dr. Balázs László, MATE (Gödöllő)

Összefoglaló:

Május 16.-a a Fény Nemzetközi Napja. Ebből az alkalomból szeretnénk bemutatni a V(λ) függvényt, amelyet a CIE (Commission Internationale de l’Eclairage – Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság) idén 100 éve szabványosított. Ez az emberi szem nappali megvilágítási viszonyok melletti egyik érzékenységi függvénye és lényegében a világosság észleletünkkel van szoros kapcsolatban, tulajdonképpen annak spektrális érzékenységeloszlása; a V(λ) függvény a fotometria és a színmérés egyik alapfüggvénye.

A V(λ) függvény történetének és az SI mértékrendszerrel való kapcsolatának rövid áttekintése után bemutatjuk a klasszikus fotometriának és színmérésnek a LED-ek egyeduralkodóvá válása után felmerült egyes problémáit, azok megoldásait. Bemutatjuk az ezekhez kapcsolódó, nemzetközi színvonalú magyar K+F+I eredményeket és szót ejtünk a V(λ)-n túli egyéb hatásfüggvényekről és mennyiségekről, amelyek például az emberközpontú világítás, vagy a modern, LED-alapú üvegházi világítás alapját jelentik – e területek kapcsán is kiemelve a magyar szerepvállalást a nemzetközi kutatásokban és szót ejtünk a CIE Magyar Nemzeti Bizottsága szerepvállalásáról a CIE keretein belül folyó nemzetközi szabványosításban is.

A 100 éves V(λ) függvényről a hivatalos, nemzetközi megemlékezés 2024. június 3.-án volt a Párizs melletti Sèvres-ben található BIPM-ben (Bureau International des Poids et Mesures).

Az előadás pdf-ben itt tekinthető meg.

Vita:

Lobbiznak-e azért, hogy kerüljön a helyére a kandela az alapmértékegységek közül a képzett mértékegységek közé?
Azt, hogy a kandela alapmértékegységként szerepel, elsősorban a kereskedelemnek lehet köszönni.
Mindegy ki milyen okból mit mér, de ne nevezzék alapmértékegységnek azt, ami nem az és főleg ne tanítsák ezt az egyetemen.

Miért reklámozzák annyira a lényegesen drágább LED-es égőket, mikor a fogyasztásban lényegi változást nem okoznak?
A LED-es égőknek lényegesen hosszabb az élettartamuk. Reszponzív, vezérelhető fényforrás. Egyébként, ha a háztartásokat tekintjük, azokban a fogyasztás mindössze 12-16%-a a világítás.
A közvilágítás tekintetében már lényeges költségvetési csökkenést jelent a LED-es világítás. Budapest közvilágítása szempontjából ez milliárdos költségvetés-megtakarítást jelent.
Közvilágítás esetében az is hozzájárul a költségcsökkentéshez, hogy hosszabb az élettartam, precízebben lehet szabályozni, irányítani a fényt a szükséges helyre.

Amikor létrehoznak energetikában egy új technológiát, új terméket, akkor a fogyasztók hajlamosabbak kisebb odafigyeléssel fogyasztani abban bízva, hogy az új fogyasztó úgyis energiatakarékosabb.

A Világítástechnikai Társaság álláspontja, hogy akkor és csak ott kell világítani, ahol szükséges, és akkor kisebb lesz a fényszennyezés is. Szerencsére már egyre több helyen cserélik úgy a világító testeket, hogy nem az égboltot világítják meg, hanem lefelé irányítják azokat.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ