Közeli infravörös sugárzás gyakorlati alkalmazása

Az infravörös (IR –Infra Red) technológia évtizedekig elsősorban a hagyományos fényforrásokra, például izzókra és gázlámpákra támaszkodott. A LED-ek kifejlesztése az 1960-as években azonban jelentős fordulópontot jelentett, mivel az egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb alternatív fényforrásként jelent meg. Míg az IR-sugárzás gyakran a hagyományos fényforrások működésének melléktermékeként keletkezik, az IR LED-eket úgy tervezték, hogy az infravörös sugárzás egyedi tulajdonságait használják ki, amelyek messze túlmutatnak a puszta infrafűtésen.

Az IR LED-ek fejlesztésével összefüggésben az IR LED-ek NIR (közeli infravörös Near Infra Red) tartománya, különösen a 800 nm-940 nm-es tartomány, jelentős figyelmet kapott az innováció előmozdításában különböző területeken, beleértve a füstérzékelő rendszereket, a megfigyelő kamerákat, a biztonsági fényfüggönyöket és az intelligens közüzemi mérőórákat.

A világítástechnikában betöltött szerepükön túlmenően ezek az IR LED-ek „láthatatlanságukról” és a szilíciumalapú fotodetektorokkal való nagyfokú kompatibilitásukról ismertek, így lehetővé téve a füstérzékelés nagyobb érzékenységét, a megfigyelő kamerák diszkrét 24/7 felügyeletét, a biztonsági függönyök gyors reagálású érzékelését és az intelligens mérők pontos energiafigyelését.

Az IR LED-ek és fotodetektorok alapelveinek és gyakorlati alkalmazásának további megértése érdekében készült egy tanulmány, amelynek célja, hogy feltárja a legújabb technológiai fejlesztéseket, és mélyreható elemzést nyújtson a funkciókról, előnyökről.

A tanulmányt a Broadcom készítette „Pillantás a közeli infravörös (NIR) láthatatlan világába – Alkalmazások és lehetőségek feltárása” címmel.


Forrás: LED professional Newsletter (LpN) – MAY, 2024

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ