II. AgroLight Fórum – Felhívás előadás tartására

AgroLight Fórum

2024. november 7.   9:30
MATE Budai Campus, Budapest Villányi út 29-43.
AgroLight Fórum

A MEE Világítástechnikai Társaság 2024. november 7-én, immár második alkalommal rendezi meg az AgroLight Fórumot. A MATE Budai Campuson megrendezendő esemény egyedi találkozási lehetőséget kínál a világítástechnika mezőgazdasági és élelmiszeripari alkalmazásaival foglalkozó szakemberek, a fénnyel kapcsolatos kutatási eredményeket a gyakorlatba átültető kutatók, gazdálkodók és a téma iránt érdeklődő diákok részére.

A kontrollált környezetben zajló élelmiszertermelés egyre fontosabbá válik napjainkban, amikor a szélsőséges időjárási események jelentős kockázatot jelentenek a gazdálkodók számára. A fóliaházakban, üvegházakban vagy a napfénytől elzárt, csak LED világítást alkalmazó vertikális kertekben a fény spektrális összetétele és intenzitása nagyban meghatározza a terméshozamot, a termés beltartalmi értékeit és kihat a megtermelt zöldségek, gyümölcsök eltarthatóságára.

A fény meghatározó eleme az állattenyésztésnek is. A korszerű istállóvilágítás kialakítása különleges szakértelmet igényel, hiszen nem csak a növények, az állatok is más módon érzékelik a fényt, mint az ember. A fény spektruma, a megvilágítás mértéke és térbeli egyenletessége, a fény villódzásának frekvenciája jelentősen kihat az állattenyésztés termelékenységére.

A mesterséges világítás alkalmazása megújulási lehetőség a mezőgazdaság számos ágazata számára. A mezőgazdaságban alkalmazott világítási rendszerek piaca dinamikusan, évi 12,5%-os ütemben nő és az előrejelzések szerint 2028-ban meghaladja majd a 20 milliárd dollárt. Nem véletlen, hogy a mezőgazdasági kutatások jelentős része a fény szerepének feltérképezésére irányul.

Az AgroLight Fórum célja, hogy a világítási alkalmazásokkal foglalkozó szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat és első kézből értesüljenek a mezőgazdasági kutatások legújabb eredményeiről.

Várjuk a növénytermesztés, állattenyésztés és élelmiszeripar területén dolgozó műszaki és agrárszakemberek, egyetemi oktatók és kutatók előadásjavaslatait (letölthető sablon) 2024. augusztus 31-ig a vtt@vilagitas.org címen a következő témákban:

  • Üvegházakban alkalmazott kiegészítő világítás
  • Vertikális kertek világítása
  • Istállóvilágítás
  • A mesterséges világítás költséghatékonysága a növénytermesztésben és állattenyésztésben
  • Az UV sugárzás jelentősége az élelmiszertermelésben
  • Világításvezérlés és szabályozás mezőgazdasági alkalmazásokban
  • Fényhez kötődő postharvest technológiák az élelmiszertermelésben
  • A fény szerepe az élelmiszerek eltarthatóságában

Az Agrolight Fórum bemutatkozási és kiállítási lehetőséget biztosít a világítási rendszereket fejlesztő vállalatok és világítási megoldásokat hasznosító gazdálkodók számára.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ