Fényterápia és UV-A LED-technológia

Az UV-sugárzás gyakran kapcsolódik olyan jól ismert kockázatokhoz, mint a leégés és az idő előtti öregedés, azonban különböző orvosi állapotok kezelésében – a bőrbetegségektől kezdve a pszichiátriai betegségekig – is alkalmazható, mivel az UV-A képes mélyebben behatolni az emberi bőrbe. Az egyik legismertebb előnye az, hogy képes fokozni a D-vitamin termelését az emberi szervezetben, amely kulcsfontosságú a kalcium és a foszfor felszívódásához.

Az ilyen terápiához a hagyományos lámpák esetében például a fénycsövek, xenon-, és higanylámpák voltak az UV-sugárzás fő forrásai.

Az ilyen fényforrások által kibocsátott infravörös sugárzásnak való tartós kitettség azonban nemkívánatos mellékhatásokat és súlyos egészségügyi problémákat okozhat a kezelt betegeknél.

A LED-technológia fototerápiába történő bevezetésével az ilyen egészségügyi problémák és kockázatok nagymértékben csökkenthetők, mivel a LED-es fototerápiás kezelésről ismert, hogy kevesebb hőt termel, ezenkívül képes a kívánt spektrális sávokat biztosítani, amelyek hatékonyak az adott kezelésekhez. Az UV-A LED-ek fényterápiában történő felhasználásának területei például:

  • Bőrbetegségek – Számos tanulmány kimutatta, hogy az UV-A sugárzással végzett fénykezelés sikeresen kezelt számos bőrbetegséget, például a pikkelysömört, az atópiás dermatitiszt (ekcémát) és a vitiligót. Az UV-A fényterápia legelterjedtebb típusa a PUVA, amely az UV-A sugárzás és a pszoralén, egy fényérzékenyítő szer kombinációját jelenti, amely a bőrt fényre érzékenyebbé teszi.
  • Újszülött kori sárgaság – Csökkenti a bilirubinszintet, ahol az UV-sugárzás a bőrben elnyelődik, ami a bilirubin olyan vegyületekre való lebontását eredményezi, amelyeket az újszülöttek szervezetéből már ki tud ürülni. FONTOS! A babák szemét óvni kell az UV sugárzással szemben, ezért az újszülötteket szem takarással vagy száloptikával kell kezelni.
  • Hangulati és alvászavarok – Az alvással kapcsolatos problémák, mint például a szezonális affektív zavar (SAD) és a cirkadián ritmusú alvászavar (CRSD) fényterápiával kezelhetők, mivel a napfényexpozíció elmaradását pótolják, hogy az emberi szervezet biológiai óráját visszaállítsák. Ez szabályozza az alvásmintát és pozitívan befolyásolja a kezelt betegek hangulatát és érzelmi állapotát. Tanulmányok kimutatták, hogy a teljes spektrumú UV-A fény használatával hatékonyan csökkenthető a betegek depressziós viselkedése, ahelyett, hogy antidepresszáns gyógyszerekre hagyatkoznának.
  • Sebgyógyulás – Az UV-A sugárzás és a műtét kombinációja nagyobb sikerarányt biztosít a keloid és hipertrófiás hegek gyógyításában. Tanulmányok kimutatták, hogy az UVA1 (UVA1 az elektromágneses sugárzás 340-400 nm közötti hullámsávjának elnevezése. Az UVA1 fényterápia kiszűri az alacsonyabb hullámhosszakat.) a sejtek károsítása nélkül hatékonyan gátolja a hegképződést.

A cikk és további érdekességek a LED Professional lap május/júniusi számában olvashatók:

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ