LII. Közvilágítási Ankét – Beszámoló

2023-ban végre újra korlátozás nélkül megtarthattuk az éves rendes Közvilágítási Ankétunkat. A létszám már majdnem elérte a Covid előtti szintet, ezzel is bizonyítva, hogy elődeink (Radványiné Novotny Olga, Gelléri Emil) stabil alapot fektetett le ehhez a nagyon fontos szakmai találkozáshoz. Hiába szervezik előre-hátra az áramszolgáltatókat, hiába nem szabályozzák nemzeti szinten a közvilágítás létesítését, üzemeltetését, a szakma mégis megpróbálja hallatni hangját.

Ebben az évben Cegléd adott otthont az LII. Közvilágítási Ankétnak, amelyet a Polgármester úr, Dr. Csáky András is megtisztelt megjelenésével.

Az Ankéton 4 szekcióban 19 előadás hangzott el. 4 kiállító is részt vett az Ankéton, a Vizulo magyarországi képviseletében a Fénysport Lux Kft., Polikov Kft., Lumino-Tech Kft., Compass Lighting Kft.

Az előadások nagy részt -a nemcsak- a közvilágítást érintő fényforrás kivonás körül forgott. Aluljárókban, árkádok alatt, a MÁV-nál perontetők, felüljárók világításában számos fénycső, kompaktfénycső üzemel még. A nagy dilemma, mennyit, mit raktározzanak, amíg előteremtik a LED-esítés költségeinek fedezetét. (Ld. Gombár Kristóf, Szőcs László előadásai) Csak Budapesten mintegy 42.000 fénycső működik még.

Ugyanilyen nagy probléma a több tízezer nátrium lámpa kiváltása is. Ez sem csak a közvilágítást és a vasútvilágítást érinti hanem az ipari üzemeket is.

Több előadás is foglalkozott az adaptív közvilágítás kérdésével. Dr. Balázs László a Gödöllőn megvalósult pilot programról adott tájékoztatást. Adott esetben elég lehet néhány jellemző utca, terület forgalmi vizsgálata is ahhoz, hogy az igényekhez jobban közelítsen és energiatakarékos legyen a közvilágítás.

Antal Zoltán ugyancsak Gödöllőn megvalósult adaptív parkvilágításról adott beszámolót. Bakos Tibor a megtakarítási lehetőségeket vette számba, elsősorban okos eszközök alkalmazásával.

Megszólaltak a közvilágítás szolgáltatói is. (Kovács Csaba, Dolgos Szilárd) Az energia árak növekedésének hatásáról Tóth Gábor Róbert számolt be.

A nagyon mozgalmas, vitákkal tarkított délutáni szekció után a kellemes vacsorát Hajnal Máté bűvész mutatványai élénkítették.

A második nap kicsit a jövőbe mutatott. Új kutatási téma az útvilágítás hatása a melatonin szintre. (Schwarcz Péter) vagy a drónok használata a közvilágítás fejlesztésében (Nagy Róbert). Molnár György dékán úr az Óbudai Egyetemről szintén a jövő kihívásait tárgyalta és az intelligens világítási megoldások vezérlési technikáit ismertette Bethlen Máté hallgatóval közösen. Fontos kérdést vizsgált Hegedűs János és hallgatóinak előadása a LED teljesítmény stabilizálása hőmérséklet alapján témakörben.

Az utolsó szekció a gyalogátkelő helyek világításával és a mérésekkel foglalkozott. (Szabó Ferenc – Csuti Péter, Tóth Dávid Noel, Nádas József) Bodor Péter Aladár a közvilágítás tervezés kérdéseivel, anomáliáival, fortélyaival foglalkozott.

Végül Schwarcz Péter kedélyeket borzoló videoi mutatták be, hogy a tartószerkezeteknek milyeneknek kellene lenniük, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos sérülése csökkenjen. Ez az előadás jól passzolt ahhoz, hogy a Közlekedési Kultúra napja és Ankétunk első napja idén egy napra esett. Tekintettel a közvilágítás közútbiztonságában betöltött szerepére a Közlekedés Kultúra napja és a Közvilágítási Ankét évek óta együtt működik.

Összességében egy informatív, jó hangulatú, tanulságos Ankétot zártunk ezúttal is.

Köszönet a szervezőknek, kiállítóknak, támogatóknak, nem utolsó sorba a felkészült előadóknak és a kíváncsi részt vevőknek.

nva

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ