DB zöld jelzést ad az energiatakarékos világításnak

A német vasút – a Deutsche Bahn (DB) – egyre inkább klímabarát LED-eket használ. A vasútállomások világításának cseréjével a vállalat évente öt gigawattóra villamos energiát takarít meg.

2022-ben mintegy 1000 állomáson szerelték át a világítást klímabarát LED-ekre, legyen szó peronvilágításról, táblákról vagy vitrinekről, és ezzel hozzájárul az állomásain történő villamosenergia-megtakarításhoz.

(Foto: Deutsche Bahn AG / Volker Emersleben)

„Ebben az évben az energiatakarékos világítás területén is nagy lépéseket teszünk. Az év végére állomásaink közel fele energiatakarékos fényben fog ragyogni. Minden általunk épített vagy átépített állomáson klímabarát LED-technológiát használunk. Ezáltal villamos energiát és CO2-t is megtakarítunk. És ez ismét megmutatja, hogy nemcsak a vasútvonalakon, hanem az állomásainkon is éghajlatbarátok vagyunk.” nyilatkozta Bernd Koch, a DB Station&Service AG igazgatótanácsának elnöke.

Az elmúlt öt évben a DB mintegy 1600 állomáson cserélte le a hagyományos világítást LED-re vagy más energiahatékony fényforrásokra. 2022-ben további 1000 állomással bővült ez a kör. A cserével a DB évente mintegy öt gigawattóra villamos energiát takarít meg. Ez körülbelül 1250 négyszemélyes háztartás éves villamosenergia-igényének felel meg. A lámpák cseréje évente mintegy 2700 tonna CO2-t takarít meg. A modern világítás másik előnye, hogy sokkal hosszabb az élettartama, így kisebb a karbantartási igény is.

Több nagy főpályaudvar után 2022-ben elsősorban a kis- és középméretű állomásokra került a hangsúly. A DB következetesen a modern és energiatakarékos világítástechnikára támaszkodik az újonnan épített és felújított állomás-berendezések, például útbaigazító rendszerek, táblák, vitrinek vagy az utasok számára épített időjárás-védett beállók esetében.


Forrás: lichtnet.de

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ