Az intelligens hálózat a megújuló energiákra épülő jövő kulcsa

Az intelligens hálózatok (smart grid) olyan villamosenergia-hálózatok, amelyek fejlett technológiákat alkalmaznak a villamos energia valamennyi termelési forrásból történő szállításának nyomon követésére és kezelésére, hogy kielégítsék a végfelhasználók változó villamosenergia-igényeit.

A Juniper Research angol piackutató cég új tanulmánya szerint az intelligens hálózatok kiépítéséből származó költségmegtakarítás 2027-re meghaladja a 125 milliárd dollárt világszerte. Ennek a – 2022-es alig több mint 33 milliárd dollárhoz viszonyított 279%-os várható növekedésnek – a hátterében főként az emelkedő energiaárak állnak, az intelligens hálózati technológiák pedig kritikus szerepet játszanak a hálózat hatékonyságának növelésében és az erőforrás-gazdálkodás optimalizálásában. Az intelligens hálózatok piacáról szóló jelentés szerint a mesterséges intelligencia-alapú analitika képességei kulcsfontosságúak az új megújuló energiaforrásokból származó előnyök maximalizálásában a terhelés aktív kiegyensúlyozása és az energiaátvitel optimalizálása révén.

A kutatás szerint az intelligens hálózatok kiépítése kulcsfontosságú a villamosenergia-termelés szén-dioxid-mentesítéséhez. Az intelligens hálózatok lehetővé teszik, hogy a külső elemeken alapuló villamos energiát termelő energiaforrások – például a nap- és szélenergia – a terhelés aktív kiegyensúlyozásával valamint a kereslet és a termelés hullámzásának előrejelzésével hatékonyabban elégítsék ki az energiaszükségleteket. A mesterséges intelligencia felhasználásával a villamosenergia-hálózatok biztosíthatják a keresleti kiugrások előrejelzését és mérséklését, valamint a beavatkozás lehetőségét.

Bővebb információ:
Smart Grid: Key Opportunities, Challenges & Market Forecasts 2022-2027

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ