Optimális színvisszaadás elérése LED-ekkel

A Luminus cég úgynevezett „White paper”-t adott ki, amely a fényforrások színvisszaadásának osztályozására szolgáló különböző modelleket tekinti át és egyben útmutató a LED-ek használatához a valósághű színvisszaadás eléréséhez kiskereskedelmi és egyéb beltéri környezetekben.

Az emberi látás egyik alapvető funkciója a színek érzékelése, amely fontos információforrás a világunkról. Az eper élénkpiros színe például azt jelzi, hogy megérett a fogyasztásra. Az emberek a színeket a tárgyakról visszaverődő és szembe jutó fény visszaverődés-specifikus hullámhosszának függvényében látják. A világítás alapvetően befolyásolja, hogyan látjuk a színeket azáltal, hogy vagy felerősíti, vagy megváltoztatja a különböző hullámhosszok láthatóságát, érzékelését.

Ez a „Fehér könyv” a színvisszaadást magyarázza el – hogyan befolyásolja a fény az általunk látott színek megjelenését. Ismerteti a fényforrások színvisszaadási képességének mérésére használt különböző rendszereket, például a színvisszaadási indexet (CRI), a színkészlet-indexet (GAI), a TM-30-at és még sok mást. Összehasonlítja a módszereket, és áttekinti, hogy ezek miként fejlődtek a LED-ek pontosabb értékelése érdekében a különböző világítási igényekhez.

Ezen indexek megfelelő alkalmazásával gyakorlatilag minden típusú környezethez – a kiskereskedelmi üzletektől a sebészeti műtőkig – megfelelő
világítási sémát lehet létrehozni.

A kiadvány ingyenesen innen tölthető le.

Forrás: LED professional Newsletter (LpN) – NOV 2, 2022

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ