Hagyományos fűtés nélküli irodaház épül Bécsben

Nem lesz fűtés abban az irodaházban, amelynek a napokban tették le az alapkövét Bécs új városrészében, Aspern Seestadtban. Az épület szellőzéséhez a termeszvárak adták az ötletet, a fűtéshez pedig az emberek és a világítás által leadott hőt hasznosítják majd. A fejlesztők szerint az épületben állandó 22-26 Celsius fok közötti hőmérséklet lesz.

A hagyományokat innovatív megoldásokkal ötvöző irodakomplexum tervezésénél a fenntarthatóságot és az alacsony energiaköltségeket tartották szem előtt. A Robin Seestadtnak nevezett épületegyüttes három épületből fog állni, amelyben irodák, éttermek , kereskedelmi és üzlethelyiségek kapnak helyet. Különlegessége, hogy nem lesz fűtés, mégis megfelelő hőmérsékletet tudnak majd biztosítani szén-dioxid-kibocsátás nélkül.

Nyolcvan centi vastag téglafalak, háromrétegű fa ablakok, modern szenzortechnológia lesznek a fő jellemzői az épülő irodaháznak, amely 7000 m 2 -en valósul meg az osztrák fővárosban. A fűtőtestek maguk az emberek lesznek, minden emberi test ugyanis 80-90 Watt hőt ad le a környezetének. De ugyanígy eltárolják majd a téglafalakba például a lámpák által leadott hőt is. A hagyományos építőanyagoknak és modern technológiának köszönhetően az épületben így fűtés nélkül is folyamatosan minimum 22 ○ C és mindig jó minőségű levegő lesz a helyiségekben. Az épület klimatizálását – a 80 cm vastag falakon túl – energia- önellátó hűtési rendszer biztosítja majd.

Mivel az épület hűtésére-fűtésére nem kell költeni, az üzemeltetésnél pedig a hardver helyett a szoftverre helyezik a hangsúlyt, az épület rezsiköltsége – a teljes élettartama alatt – várhatóan 30%-kal alacsonyabb lesz, mint a hagyományos irodaházaké. Az innovatív épületkomplexum várhatóan 2024-ben készül el.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ