Püspökladányi épülő Titász múzeum

Mazsu István érdeklődése középpontjában hosszú évek óta a régi közvilágítási lámpatestek állnak. Óvodás kora óta érdekli a villamosság, közvilágítási lámpák és a szabadvezeték hálózatok. Amikor tanulta a szakmát, elhatározta, hogy szerez egy olyan lámpatestet, ami az utcán felállítottak közül a kedvence. 2007 decemberében a helyi MÉH telepről sikerült hozzájutnia. A kincs tulajdonosaként határozta el, hogy gyűjteni fogja ezeket a régi közvilágítási lámpatesteket. 

A gyűjtemény az elején a MÉH telepről és a gyakorlati helyéről bővült. Aztán villanyszerelők segítségével jutott újabb darabokhoz, akik ma már szólnak, ha lámpát bontanak el. Manapság öreg áramszolgáltatókat keres fel, hogy tovább bővüljön a gyűjtemény. A lámpákon kívül már ipari villamos berendezéseket és elosztó szekrényeket is gyűjt.

A gyűjtemény legrégebbi darabja a 60-as évekbeli tányéros falu lámpa (a normál izzós). A legértékesebbnek inkább eszmei értéke van, mint minden régi lámpatestnek. A legszebb, amelyik nagyban tükrözi a régi szocializmus jelképét, dizájnját. A legkedvencebb lámpatípusból több darab is van.

A meglévő gyűjteményből a saját udvarán alakított ki egy szabadvezeték hálózatot villanyoszlopokkal, régi lámpákkal. Egy retró utcarészletet kandeláberekkel, régi játszótérrel, beton asztallal paddal, régi TITÁSZ földkábeles elosztószekrényekkel. A nem felszerelt lámpáknak egy bemutató épület lett kialakítva.

A Titász múzeum még készül, de a korábbi elképzelésekből sok dolgot már sikerült megvalósítania Mazsu Istvánnak :

A múzeum a márciusi videó óta is bővült, fejlődött. Erről képeket a Titász múzeum Facebook oldalán lehet találni, ahol nyomon lehet követni a jövő terveit és megvalósításait.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ