Kanada első városi „éjszakai égboltja”

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) Québecben a sherbrookei Parc du Mont-Bellevue-t minősítette Kanada első Városi Éjszakai Égbolt helyének. A park így az ötödik Nemzetközi Sötét Égbolt hely Kanadában.

A mintegy 200 000 lakosú Sherbrooke szívében található Parc du Mont-Bellevue a város legnagyobb parkja, amely 1,59 négyzetkilométeres területen helyezkedik el két dombjával, amelyek 333 méterrel (Bellevue csúcs) illetve 365 méterrel (JS Bourque csúcs) a tengerszint fölé emelkednek.

IDA

Városi környezete ellenére a terület elsősorban erdős, ugyanakkor érzékeny vizes élőhelyeket is magába foglal, amely mintegy 400 növényfajnak és több mint 100 vadon élő állatfajnak adnak otthont, amelyek közül egy tucat veszélyeztetett. A park elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy sokakszámára felhívja a figyelmet a fényszennyezés éjszakai környezetre gyakorolt hatásaira, és modellezze a helyes kültéri világítási gyakorlatot, valamint hogy Sherbrooke polgárai újra kapcsolatba kerüljenek az igazi éjszakai égbolt látványával.

A csillagos égbolt védelme érdekében a parkon belüli világítást úgy változtatták meg, hogy megfeleljenek az IDA követelményeinek, és egy világításkezelési tervet dolgoztak ki, hogy biztosítsák a megfelelő világítást, és irányítsák a jövőbeni világítási fejlesztéseket. A parkban állandó fényszennyezés-ellenőrző állomások telepítése is folyamatban van.

Forrás: IDA, 2022 szeptember

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ