Világítási rendszerek szerepe az energiahatékonyságban

Az Európai Parlament jelentéstervezete elismeri a világítási rendszerek szerepét az épületek energiahatékonyságának növelésében. A LightingEurope szövetség üdvözli, hogy az Európai Parlament előadójának jelentéstervezetében előterjesztett nagyon szükséges változtatások között szerepel az automatikus világításvezérlés alkalmazásának kötelezővé tétele a nem-lakóépületek esetén, amennyiben ez műszakilag és gazdaságilag megvalósítható. „A LED-alapú világítási rendszerek segítségével 2030-ig akár 29 TWh/év, 2050-ig pedig akár 56 TWh/év villamos energiát is megtakaríthatunk. Az automatikus világításvezérlő rendszerek használatának és optimalizálásának kötelezővé tétele növeli az energiamegtakarítást az épületekben, és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint jó megvilágítást és minőségi környezetet biztosít az emberek számára” – nyilatkozta Ourania Georgoutsakou, a LightingEurope főtitkára.

A LightingEurope úgy véli, hogy minden épületfelújításnak magában kell foglalnia a világítási berendezések korszerűsítését. „Az európai
világítástechnikai ipar már ma is rendelkezik a minőségi világításhoz és a jelentős energiamegtakarításhoz szükséges technológiával és
termékekkel – Ez a megtakarítás 2030-ra a teljes európai energiafogyasztás akár 10%-át is elérheti. A világítással most kell foglalkoznunk. Új felújítási ciklusban vagyunk, és bármit is telepítünk ma, az a következő több mint 20 évben a helyén marad” – mondta Georgoutsakou.

A jelentéstervezet azt is hangsúlyozza, hogy biztonságos és kényelmes beltéri környezetet kell teremteni az épületek használói számára. Mivel az emberek idejük mintegy 90%-át beltérben töltik, egyre nagyobb igény mutatkozik a beltéri komfort iránt. A LED-alapú intelligens világítási rendszerek az általuk elérhető energiamegtakarításon túlmenően hozzájárulnak a kényelmesebb beltéri környezet biztosításához is, mivel lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a fényt dinamikusan az egyedi igényeikhez igazítsák. Emellett az UV-C eszközök, amelyek az ultraibolya sugárzást használják az épületek levegőjének fertőtlenítésére a vírus és baktérium részecskék hatástalanításával, hozzájárulhatnak az egészséges beltéri környezet biztosításához.

Ahogy Georgoutsakou összegzi: „A minőségi világítás energetikai, egészségügyi és gazdasági előnyei egyértelműek. Csak akkor biztosíthatjuk, hogy Európa a felújítás reneszánszát élje át, ha gondoskodunk arról, hogy ne legyen felújítás a világítás korszerűsítése nélkül. Ne pazaroljuk el ezt a lehetőséget.”

A LightingEurope arra kéri az Európai Parlament és a Tanács tagjait, hogy a tárgyalások során mindvégig tartsák szem előtt ezt az ambiciózus célkitűzést. A LightingEurope továbbra is figyelemmel kíséri az EPBD javasolt módosításait, és műszaki szakértelmét az uniós intézmények rendelkezésére bocsátja, hogy segítsen az új intézkedések kialakításában.

Forrás: Lighting Eurpe sajtóanyag 2022.június