Dr. Hegedüs János (BME Elektronikus Eszközök Tanszékének munkatársa) a MEE Déri díjában részesült

2022. május 21-én a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 98. Tisztújító Küldöttgyűlésén Dr. Hegedüs János szakirodalmi tevékenységének elismeréséül Déri díjat vehetett át.

Ennek alkalmából készítettünk vele egy rövid interjút:

VTT díjátadó_Hegedüs János2

Mi vezette a világítástechnika szakterülete felé?

2015-ben kaptam villamosmérnöki diplomát, majd 2021-ben PhD fokozatot a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. Már tanulmányaimmal párhuzamosan 2012-től a Mentor Graphics Hungary-nél teljesítmény LED-ek kombinált mérését és kompakt modellezésével foglalkoztam. Ezen a területen készítettem a szakdolgozatomat és a diplomamunkámat is, majd a doktori témám tok szintű világító diódák megbízhatósági és élettartam tesztelése és modellezése lett. Munkám egyik fő célkitűzése a LED alapú világítástechnika megbízhatóságának és hatásfokának növelése.
2015-től vagyok a BME Elektronikus Eszközök Tanszékének munkatársa. 2016-ban léptem be a Magyar Elektronikai Egyesület Világítástechnikai Társaságába. Oktatási munkám mellett hazai és nemzetközi kutatási projektekben veszek részt. A Lux et Color Vespremiensis és a LED konferenciák rendszeres előadójaként aktív szerepet vállalok a VTT szakmai tevékenységében. Fő kutatási területem a LED-ek öregedési és megbízhatósági vizsgálata és modellezése, amelyet neves európai kutatóintézetekkel és ipari partnerekkel együttműködve végzek.
Publikációim jelentek meg többek között a Világítástechnikai Évkönyvben, az Elektrotechnikában.

Miért tartja fontosnak a VTT munkáját, és hogy tagja legyen a VTT-nek?

Véleményem szerint a független szakmai szervezetek működése nagyon jótékony hatású lehet a piac szinte valamennyi résztvevője számára. A Világítástechnikai Társaság által szervezett szakmai rendezvényeket egyaránt látogatják a fényforrás gyártók, a leendő vásárlók és üzemben tartók, valamint az akadémiai kutatók is. Egy-egy ilyen rendezvény remek alkalmat nyújt az esetenként eltérő nézőpontok és érdekek megvitatására és egyeztetésére, a legfrissebb termékek bemutatására, a vásárlói igények felmérésére és a folyamatban lévő kutatási munkák ismertetésére.
Kiemelkedőnek tartom továbbá a VTT oktatási tevékenységét, egyaránt beleértve a tantermi szakmai képzéseket, az Elektrotechnika című folyóiratban és a Világítástechnikai Évkönyvben közölt cikkeket, illetve a rendszeresen megszervezett konferenciákat is. A Társaságot kifejezetten széles látókör jellemzi, a konferenciákon a meghívott előadók között szinte valamennyi kapcsolódó tématerület képviselőit és kutatóit megtaláljuk.

A VTT munkájában mit tart kiemelten fontosnak a jövőre nézve?

Elsősorban azt, hogy a Társaság a tudatos világításra törekszik, vagyis arra, hogy oda és annyi fény kerüljön, ahová és amennyi szükséges. Nem több, de nem is kevesebb. A megfelelő megvilágítás biztosítása mellett szinte valamennyi konferencián szerepet kap a napjainkat egyre inkább érintő fényszennyezés is, ami így együtt egy rendkívül ésszerű megközelítést tükröz. Továbbá, a VTT szakmai eseményein rendszeresen szerepet kap a fenntartható gazdaság egy kevésbé közkedvelt témája, a hulladékgazdálkodás is – ezzel a témával mindenképpen foglalkoznunk kell. Nem elég, ha egy eszköz hatékonyan működik, annak előállítási és ártalmatlanítási „lábnyomát” is tekintetbe kell venni. Külön kiemelném, hogy az elhasznált fényforrások megfelelő kezelésére a Társaság rendszeres pályázatok segítségével igyekszik felhívni az iskolás gyerekek, rajtuk keresztül pedig a szüleik figyelmét is, ezzel elősegítve a környezettudatosabb gondolkodásmód elterjedését.