Zöldfalak ideális megvilágítása

A 21. századi építészet egyik kiemelkedő tervezési trendje a zöld falak alkalmazása a városi környezetben. Az élő falak, biofalak vagy függőleges
kertek néven is ismert irányzat mind belső, mind külső terekben elterjedt, lényegében olyan függőleges felületek, amelyek élő növényzetet tartanak fenn. A zöldfalak megvilágítása igen speciális követelményeket támaszt a tervezés és kivitelezés során.

A munkaterek, előcsarnokok, üzletek és éttermek belső tereiben széles körben alkalmazott zöld falak látványa kellemes benyomást tesz, és
az emberek természet iránti veleszületett szeretetére hatnak. Szerepük azonban ennél jóval szélesebb körű. Ezek a felületek a vizuális és közérzeti előnyökön túlmenően környezetvédelmi szempontból is „zöldek”, mivel hozzájárulnak a természetes légtisztításhoz, hűtéshez és párásításhoz. Ezenkívül zajelnyelőként is működnek.

ERCO_zoldfal-vilagitas

A víz és a tápanyag mellett a megfelelő megvilágítás is elengedhetetlen a növények túléléséhez és virágzásához. A növényeknek különösen a fényspektrum narancssárga és vörös tartományára, valamint a kék fényre van szükségük a fotoszintézishez, amelynek során a zöld növények a napfény segítségével szén-dioxidból és vízből tápanyagokat szintetizálnak. Az egyenletes fényeloszlás is döntő fontosságú a függőleges felületen, hogy a növények fejlődéséhez a legjobb feltételeket teremtsük meg.

A legfrissebb eredmények és kutatások alapján az Erco cég összeállította „A zöldfalak tökéletes megvilágítása” című kiadványt.

A teljes cikk a https://elektroinstallateur.hu oldalon olvasható.