A japán mélytengeri turbina kísérlet határtalan megújuló energiát kínálhatna

Japánban sikeresen teszteltek egy olyan, az óceán mélyére telepített rendszert, amely a megújuló energia megbízható, állandó formáját biztosíthatja. A japán nehézgépgyártó IHI Corp vállalat már több mint tíz éve fejleszt egy olyan tenger alatti turbinát, amely a mélytengeri áramlatok energiáját hasznosítja. A Kairyu nevű óriás tengeri turbina úgy néz ki, mint egy 330 tonnás repülőgép. Két, egymással ellentétes irányban forgó turbinakerékkel rendelkezik, amelyeket egy hatalmas törzs köt össze, és úgy működik, hogy 30-50 méteres mélységben lebeg, miközben a tengerfenékhez rögzül.

A vállalat ambiciózus tervei szerint a turbinákat a világ egyik legerősebb áramlatában (a Kuroshio-áramlatban) helyezik el, és az energiát tengerfenéki kábeleken keresztül továbbítják. A japán Új Energia és Ipari Technológia Fejlesztési Szervezet (NEDO) szerint ez az áramlat akár 200 gigawattnyi megbízható energiát is termelhet, ami azt jelentené, hogy Japán energiatermelésének jövője zöldnek tűnik.

Az óceáni áramlatok a hozzáférhetőség szempontjából előnyben vannak Japánban. Japán – különösen a fukusimai nukleáris katasztrófa után – a megújuló energiát mint a lakosság energiaellátásának egyik lehetséges módját vizsgálja. Eddig a legtöbb beruházást a szél- és napenergia területén hajtották végre.

Az ország már most a világ harmadik legnagyobb napenergia-termelője, és ambiciózus beruházásokat hajtott végre a tengeri szélenergia területén is, de egyik energiaforrás sem képes olyan stabilitást és megbízhatóságot biztosítani, mint az óceáni áramlatokon alapuló energiarendszerek.

Összehasonlításképpen: az óceáni áramlatok kapacitástényezője 50-70%-os, míg a szárazföldi szél 29%, a napenergia pedig 15%-os.

Azonban számos akadályt kell leküzdenie, mielőtt a tengeri turbina valós alternatívává válna, mivel sokkal bonyolultabb egy rendszert a víz alá telepíteni, mint a szárazföldi létesítményekkel kísérletezni. A víz alatti rendszereknek ugyanis elég strapabírónak kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a mélytengeri áramlatok agresszív és ellenséges körülményeinek.

Egy dolog biztos. Ha sikeresen megépítik ezt az új áramfejlesztőt, akkor Japán óriási lépést tesz a tiszta, zöld és biztonságos energiatermelés felé.

forrás: Interesting Engineering

japán mélytengeri turbina - határtalan megújuló energia

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ