Nyilvánosan elérhető az EPREL adatbázis

Az Európai Bizottság a héten új, uniós szintű nyilvános adatbázist indított, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy összehasonlítsák az energiahatékonysági osztályt és a különböző háztartási termékekre vonatkozó egyéb adatokat. A több mint 1 millió termékre vonatkozó részletes információkkal az Európai Energiacímkézési Terméknyilvántartás (EPREL) új alapokra helyezi az uniós fogyasztók energiahatékonnyá válását.

A rendkívül sikeres uniós energiacímkére építve ez az innovatív eszköz példátlan piaci átláthatóságot biztosít ingyenesen egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók megtakarítást szeretnének elérni energiafogyasztásukon, és amikor a Bizottság az egész EU-ban növelni próbálja az energiahatékonyságot. Most, hogy az EPREL adatbázis nyilvános, a fogyasztók ingyenes online eszközzel rendelkeznek, amely segítségével könnyen megtalálhatják a megvásárolni kívánt készülék legenergiatakarékosabb modelljeit, és az EU minden hivatalos nyelvén beszerezhetik a legfontosabb termékinformációkat.

A 2017. évi energiafogyasztási címkézési keretrendelet alapján létrehozott EPREL-nyilvántartás 2019 óta működik. Azóta több mint 7000 beszállító regisztrálta az újonnan forgalomba hozott háztartási termékeket, amelyeknek uniós energiacímkével kell rendelkezniük. Ezek a fényforrásoktól az üzemanyagkazánokig, hűtőszekrényekig és mosógépekig terjednek. A működés első három és fél évében becslések szerint 1,3 millió modellt regisztráltak ebben az adatbázisban.

Az egyes termékekre vonatkozó szabványosított információk mellett a nyilvános felület keresési lehetőségeket és egy olyan funkciót is tartalmaz, amely automatikusan naprakész, „valós idejű” statisztikákat jelenít meg az egyes hatékonysági osztályok modelljeinek számáról és arányáról egy adott termékkategória vagy alválaszték esetében. Az eredmények egyszerre legfeljebb 3 paraméterre rendezhetők. Ez a funkció segíteni fogja a hatóságokat a zöld közbeszerzés és az energiahatékony termékek, állami ösztönzők, energiabefektetési alapok) használatának előmozdítására irányuló egyéb politikák végrehajtásában. Emellett segíteni fogja a magánbefektetőket, a beszállítókat és a kiskereskedőket abban, hogy (az uniós taxonómiai szabályokkal összhangban) megcélozzák a beruházásokat, és energiahatékonyabb termékeket fejlesszenek ki, szállítsanak vagy forgalmazzanak.

Hasznos linkek (angolul):

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ