CIE jelentés a nem egyenletes fénysűrűségű fényforrással rendelkező lámpatestek által okozott káprázásról

1995-ben a CIE 3-13 műszaki bizottsága kidolgozta az egységes káprázás-értékelés (Unified Glare Rating, UGR) módszerét beltéri világítási rendszerek zavaró káprázásának minősítésére. Gyakorlati okokból az UGR-módszer a fényforrás átlagos fénysűrűségén alapul. A LED-ek bevezetése az általános világításban számos új lámpatest- kialakítást tett lehetővé, amelyek közül néhány példátlanul nagy fénysűrűség-kontrasztokat eredményezett a lámpatesteken belül.

A jelentésben szereplő irodalmi áttekintés azt mutatja, hogy az UGR módszer hajlamos alulbecsülni az ilyen, rendkívül inhomogén fénysűrűségű lámpatestek által okozott problémákat.

Az UGR-eljárás korrekciójának több módszerét értékelték kísérleti adatok alapján, összehasonlítva a korrekciós módszerekből származó értékeket a homogén és inhomogén fényforrások okozta káprázás miatt érzékelt kellemetlenségekkel.

Az előnyben részesített korrekciós módszer a káprázási forrás zónájának pontos meghatározását foglalja magában a fényforrás fénysűrűségének képe alapján. Ez a módszer feloldja az UGR és a nem egyenletes fénysűrűségű fényforrásokból származó érzékelt káprázás közötti eltéréseket.

A káprázási előrejelzési módszerekkel kapcsolatos jövőbeli munkákhoz röviden áttekintésre kerültek az UGR további gyengeségei.

A kiadványhoz tartozó helyesbítés ide kattintva érhető el.

Az eredeti CIE 232-2019 (ISBN 978-3-902842-15-2) kiadvány angol nyelven íródott, rövid összefoglalóval francia és német nyelven. A kiadvány 41 oldalból áll, 12 ábrával és 1 táblázattal, és elérhető a CIE webshopjában vagy a CIE nemzeti bizottságainál.

Forrás: https://cie.co.at/publications/discomfort-caused-glare-luminaires-non-uniform-source-luminance

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ