XIII. LED Konferencia – felhívás előadás tartására

A Világítástechnikai Társaság 2022. február 2-3-án rendezi meg a XIII. LED Konferenciát.  

A LED Konferencia, amelyet a VTT 2010 óta minden évben megrendez, a világítástechnika legnagyobb látogatottságú szakmai konferenciája Magyarországon. A korábbi évekhez hasonlóan, a kétnapos rendezvényen 20-25 előadás fog elhangzani és 200 fölötti regisztrált résztvevőre számítunk. A konferencia legszínvonalasabb előadásai a VTT által kiadott Világítástechnikai Évkönyvben vagy az Elektrotechnika folyóiratban is megjelennek. A LED Konferenciához kapcsolódóan kiállítást is tervezünk, amelyen hazai világítástechnikai cégek mutatják be termékeiket és szolgáltatásaikat. 

Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, a konferenciát személyes részvétellel szervezzük meg, nyitva tartva a hibrid (személyes és online) illetve a csak online rendezés lehetőségét is.  

A konferencia témája: 

Új kihívások a világítástechnikában 

A LED technológia feltartóztatatlanul terjed az általános és speciális világításban egyaránt. Az újonnan telepített világítási rendszerek szinte kizárólag LED alapúak. Rengeteg tapasztalat gyűlt össze a világítódákkal és működtető egységeikkel kapcsolatban az elmúlt másfél évtizedben, de egyikünk sem gondolhatja, hogy tudása teljes, nem szükséges nyomon követnie a piacon zajló fejlesztési folyamatokat.  

A világítástechnikával foglalkozó szakemberek egyre gyakrabban szembesülnek olyan kihívásokkal, amelyeket eddig a világítástechnika távoli határterületeinek gondoltunk. Ilyen az ultraibolya sugárzás alkalmazása fertőtlenítés céljára, ami a pandémia kitörése után rögtön az érdeklődés középpontjába került és túlmutat a hagyományos orvostechnikai alkalmazásokon. Egy másik példa az emberközpontú világítás. A cirkadián ritmus szabályozásában fontos szerepet játszó, időben változtatható spektrumú és fényáramú rendszerekről már nem csak tudományos közleményekben olvashatunk. A betegek gyorsabban gyógyulnak, a mesterséges világítású környezetben élő idős emberek életminősége javul, ha nem statikus fénnyel világítunk, hanem napszaktól függően változtatjuk a megvilágítás intenzitását és spektrumát. Az emberközpontú világítás társadalmi hatásának felmérése, széleskörű elterjesztése szintén egy fontos feladata a világítástechnikai szakembereknek.  

A szakszerű növényvilágítás napjaink egyik jelentős kihívása. Az automatizált, LED világítást alkalmazó vertikális farmok kulcsszerepet játszanak a közeljövő mezőgazdaságában, mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. A világítás a vertikális farmok energiafogyasztásának 70%-át teszi ki, ezért annak optimalizálása elengedhetetlen a gazdaságos termelés megvalósításához. Agrárszakemberek és a világítástechnikában képzett mérnökök együttműködése szükséges ahhoz, hogy az élelmiszerbiztonságot javító, víztakarékos, növényvédőszerektől mentes növénytermesztési technológiák valós alternatívát kínáljanak a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel szemben.  

A XIII. LED Konferencia programjának középpontjába az új szakmai kihívásokat helyezzük. Természetesen továbbra is várjuk az új világítási rendszerek tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével, karbantartásával, a világítástechnika legújabb eredményeivel kapcsolatos előadásokat is.  

A világítástechnika területén dolgozó kollégákon kívül várjuk szakemberek jelentkezését és előadásait az alábbi témakörökben: 

  • Ultraibolya sugárzás. Belső terek fertőtlenítése. Lehetőségek és kockázatok.  
  • Emberközpontú világítás. A fény szerepe a gyógyításban, az oktatásban és az egészséges életmód kialakításában. 
  • Mesterséges világítás a mezőgazdaságban. Növényfajokra optimalizált világítási módszerek. Növényvédelem és fény. Mesterséges világítás az állattenyésztésben. Termelékenység és gazdaságosság. 
  • Belső téri világítás. Otthonok, üzletek, irodák, iskolák, közösségi terek világítása 
  • Ipari és sportlétesítmények világítás. 
  • Köz- és térvilágítás 
  • Újdonságok, eredmények a világítótestek, vezérlések, fényforrások és meghajtók területén 


Kérjük előadásjavaslatukat az 
innen letölthető sablon szerint készítsék el és 2021. december 10-ig küldjék el a vtt@vilagitas.org címre. 

error: Az oldal tartalma nem menthető.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ