XIX. Lux et Color – Veszprémi laborlátogatás beszámoló

Már nagyon vártuk, hogy újra lehessenek rendezvényeink és közös programokon vehessünk részt a VTT tagságával, világítástechnika iránt érdeklődőkkel. Mivel nemzetközi szinten nem volt lehetőség megszervezni a 2 napos Lux et Color Vesprimiensis konferenciát, úgy döntöttünk, hogy 1 napos ülést szervezünk Veszprémbe, Pannon Egyetemi laboratórium látogatást. 

2021. október 14-én reggel 7-kor vágott neki a csapat külön busszal az útnak. A 25 utas között minden korosztály képviselte magát a fiataloktól a nyugdíjasokig. A 2 órás úton felszabadult beszélgetéseket lehetett hallani, régi történetek szösszeneteit, néhaszakmázást. Az Egyetem parkolójában csatlakoztak hozzánk Simontornyáról, Nagyváradról és Pest megyéből páran. A helyszínen a Fény- és Színtan Kutatólaboratórium kollégái vártak bennünket – dr. Szabó Ferenc, dr. Csuti Péter, Nagy Róbert, Tóth Dávid Noel ésScheffné Mátyás Annamária. 

Egy rövid pihenő, kávézás, beszélgetés után 10 órakor bele is vágtunk a programba. Először rövid előadásokat hallottunk a kollégáktól, akik bemutatták az egyes laborok létrejöttét, működésüket.

XIX. Lecv (10)
XIX. Lecv (7)

Dr. Szabó Ferenc a laboratórium vezetője köszöntötte a hallgatóságot. Bemutatta kollégáit és ismertette a programot. 

Az első előadó Nagy Róbert phd hallgató volt, aki a villódzás problémájáról beszélt.  Kutatásának célja a villódzási metrika megújítása. Ennek támogatásához új műszer is rendelkezésükre áll, ami helyszíni vizsgálatokra is alkalmas, amennyiben a helyszínen wifis internet kapcsolat van. 

Másodikként dr. Szabó Ferenc a képi fénysűrűség mérés és a hőmérséklet mérés új útjairól beszélt. 

Tóth Dávid Noel phd hallgató az új klímakamra érkezését ecsetelte. Az 1000 l-es kamra méretei miatt épp csak hogy befért az épület liftjébe, ajtóin és fordulóin. A kamra -45 °C –tól +90 °C-ig tud stabil hőmérsékletet tartani. Programozásához épp úgy, mint más műszereiknél a Phyton program nyelvet használják. 

Scheffné Mátyás Annamária projekt manager először mutatkozott be a szakmai közönség előtt. A többieket ugyanis a LED konferenciákról már ismerte a társaság. Annamária a színes szoba átalakulásáról beszélt. Korábban két helyiséget szereltek fel 24 csatornás LED lámpatestekkel, ahol a különböző színhőmérsékletű és színvisszaadású beállításokkal lehetett az emberközpontú világításokat vizsgálni. Ma csak egy szoba áll ehhez rendelkezésre, de a LED-k továbbra is alkalmasak az ilyen vizsgálódásokra. 

Dr. Csuti Péter az új fotométer gömböket mutatta be. Ezek foglalták el a régi színes szobát. Az új gömb 1,8 m belső átmérőjű. Ennek beszállítása sem volt egyszerű. A minigömb –uv sugárzás mérésére is alkalmas. Ennek megfelelő a belső festése. Foglalkoznak a kékfény veszély (blue light hazard) mérésével. Folytatják a termikus karakterizálást is. 

Délben frissítő szünet következett, mielőtt belevágtunk volna a laboratóriumok gyakorlati működésének megismerésébe. A hallgatóság 5 kis csoportra oszlott, hogy az 5 laboratóriumot kényelmesen lehessen megtekinteni.  
1. labor – Nagy Róbert mutatta be kedvencét a vibráció mérést, de itt található a nagy goniofotométer és két kisebb fotométerpad is. 

XIX. Lecv (11)
XIX. Lecv (5)

2. labor – Dr. Szabó Ferenc a képi fénysűrűség mérés új kameráját mutatta be. „Játszani is engedett”, kézbe adta a tabletjét, amin a színek keverését próbálhattuk ki.

XIX. Lecv (12)
XIX. Lecv (2)

Az ebédet a már jól ismert, korábbi Lux et Color rendezvények helyszínén, a Völgyikút Házban fogyasztottuk el. Szerencsére a külön busz pont akkora volt, hogy a 45 fős csapat együtt tudott átutazni. Ebéd után a teraszon elkészült a szokásos csoportkép.

XIX. Lecv (1)

Visszaérkezésünk után még további labor látogatások vártak a társaságra. 
3. labor – Tóth Dávid Noel mutatta be a klímakamrát. Hatalmas szörnyeteg. A tetején lévő ablakba az egyik leszerelt 24 csatornás lámpatest került a régi színes szobából. Az első „kukucskáló” ablak digitálisan sötétíthető.

XIX. Lecv (3)
XIX. Lecv (13)

4. laborScheffné Mátyás Annamária mutatta be a színes szobát. A helyiség egy nappali szoba képét mutatja. Annamária a lámpatestek vezérlésével illusztrálta hogyan lehet becsapni a vásárlókat, azzal, hogy a lámpatest spektrális eloszlásában a vörös vagy sárga netán a kék hányadot növelik meg. Megtapasztaltuk a rossz színvisszaadás hatását, amikor is a bőrünk szürkés lett a zöld fotel szürkévé vált.

XIX. Lecv (9)
XIX. Lecv (4)

5. labor – Dr. Csuti Péter mutatta be a gömböket. Az óriás ~2,0m-es gömb impozáns méretű. Többen kipróbálták, hogy férnek bele. A közepes és kis gömb többeknek ismerős volt. A gömbhöz új spektroradiometer is tartozik. Ez már régi vágyuk volt.

XIX. Lecv (14)
XIX. Lecv (6)

A program 17 órakor ért véget. Elköszöntünk az autókkal érkezőktől, búcsút intettünk vendéglátóinknak és bóbiskolva buszoztunk Budapestre a hosszú nap után, ahova 19 óra magasságában érkeztünk meg. 


További képekért kattintson ide!

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ