„25 év képekben” – 2020.

Az elmúlt év a pandémia miatt igen vegyesre sikerült. Februárban még megtarthattuk a XI. LED konferenciát – képek – jelenléti formában. Az ott elhangzott előadásokból szép csokor jelent meg az Elektrotechnikában – cikkek. A fő téma a környezetszennyezés, növényvilágítás és rovarok védelme volt.

Márciusban kezdődtek a lezárások, a bizonytalanság miatt a májusi Közvilágítási Ankétot nem tartottuk meg. Helyette nyáron gyakrabban jelentkeztünk online előadásokkal.

Reményeink, hogy a LUX et Color konferencia jelenléti lesz ugyancsak füstbe ment. Az online konferencia azonban nagyszerűen sikerült. Felbátorodtunk, ha kell így is lehet élni.

Nem tudtuk megtartani az évfordulós ünnepi közgyűlést sem.

Ezzel a szomorú, de a körülmények ellenére is sikeres évet zárva 25 éves történetünk végére értünk. 2021 már a következő negyed századhoz tartozik. A krónikás ezennel „letészi a billentyűzetet”.

Minden kedves kollégának, tagtársnak további jó munkát sok sikert kíván a következő negyedszázadokra!

A krónikás


2020-as díjazottaink:

Minden átkerült az online térbe, így a díjak átadása is online közgyűlés keretében történt meg, a díjazottak zöme online bekapcsolódott, a MEE Központban csak a vezetők voltak jelen.

Nagy János, Elnökünk 2020. energetikai szaktanácsadója kitüntető címet nyerte el. Magyar érdemkereszt kitüntetésben is részesült Elnökünk Október 23-a alkalmából.

Majoros András – MEE Életpályadíj
Majoros professzor úr a világítástechnika egyik speciális ágának a természetes világításnak hazai és nemzetközi szinten is egyik legelismertebb művelője. Emellett építész generációkat vezetett be a világítástechnika és a villamosság rejtelmeibe. Kutatási területéhez tartozott a mesterséges világítás természeteshez történő illesztése és az illesztés eredményezte energiamegtakarítás meghatározása, a dinamikus világítás hatásainak tisztázása, a látássérültek igényeit kielégítő vizuális környezet formálása. Kutatásai eredményeit mintegy 30 alkalommal publikálta hazai és nemzetközi konferencián, illetve folyóiratban. Több könyvnek magyar és angol nyelvű egyetemi jegyzetnek szerzője, társszerzője.
Társaságunk alapító tagja, tanácsadója.

Major Gyula – Urbanek díj
Matematikusként került közel a világítástechnikához, világítási programok alkotójaként. Ma már az egyik legismertebb sportvilágítás tervező kis hazánkban. Oktat az Óbudai Egyetemen, a BME-n és bár nem mérnök, hanem TTK-n végzett matematikus, mégis oktatója a Magyar Mérnök Kamarának sport világítás szakterületén. Konferenciáink rendszeres előadója. A szabványosításban is aktív képviselőnk.
A MEE Gazdasági Bizottságának 2 cikluson át volt tagja.
Társaságunk Ellenőrző Bizottságának is 2 cikluson át elnöke volt.

ELŐADÓI REGISZTRÁCIÓ