Nekrológ – Megemlékezés Kosák Gáborról

Kosák Gábor
(1960.05.31.–2021.03.27.)


Életének 61. évében Kosák Gábor kollégánk 2021. március 27-én tragikus hirtelenséggel meghalt. A világítástechnika terén végzett szabványosítási tevékenységét a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának tagjai jól ismerik.

Gábor 1985-ben végzett okleveles villamosmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, Erősáramú szakon. Friss diplomásként a Pest Megyei Villanyszerelő Vállalat Előszerelő Üzemében kezdett el dolgozni műszaki fejlesztőként, ahol erősáramú villamos elosztó berendezések tervezése volt a feladata.

Szakmai pályafutása üzemvezető helyettesként 1988-ban a 21. számú Állami Építőipari Vállalat Villanyszerelő Részlegénél folytatódott, ahol 1991-ig a vállalat építkezésein az épülő objektumok erősáramú hálózatainak kivitelezését készítette elő és irányította.

1991-től 2007-ig a K&H Zrt. Bankbiztonsági Főosztályán üzemeltetési projektmenedzserként, majd osztályvezetői beosztásban dolgozott, ahol a bank elektronikus és mechanikus vagyonvédelmi eszközeinek üzemeltetését, szervizelését és a hibaelhárítást felügyelte.

Mindeközben magántervezőként üzemek, irodák, családi házak erősáramú hálózatát tervezte meg, valamint köz- és díszvilágítási terveket is készített. Folyamatosan fejlesztette magát: villámvédelmi tanfolyamot végzett, tűzvédelmi szakvizsgát tett, személyi és vagyonőri szakképesítést is szerzett.

2008-ban kezdett el dolgozni a Magyar Szabványügyi Testületnél (MSZT), ahol szabványosítási menedzseri pozíciót töltött be. A villamos szabványállomány gondozásában Gáborhoz tartoztak a világítástechnikai, kis- és nagyfeszültségű villamos kapcsoló berendezések és -készülékek, valamint gyógyászati készülékek és berendezések témakörei. 22 magyar nemzeti műszaki bizottság titkára volt, ezenkívül az MSZT titkári teendőit is ellátta a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottságban (IEC).

Rendszeresen, igen sikeresen és eredményesen szervezte az IEC/TC 13, valamint európai tükörbizottsága, a CLC/TC 13 üléseit, magyarországi helyszínekkel. Hozzáértő, áldozatos munkájával nagyban hozzájárult az MSZT elismertségének, hazai és külföldi elfogadottságának növeléséhez.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szaktanácsadója volt, az Energia Biztonságtechnikai Felügyeletnél meghívott előadóként éveken keresztül oktatott az Érintésvédelmi Felülvizsgálatok, Villamos Tűzvédelem, Villámvédelem Mérése tanfolyamokon.

Tagja volt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának (MEE-VTT), ahol 2017-ben elismerő oklevelet kapott a világítástechnikai szabványok figyelmes gondozásáért és a VTT tagjainak hiteles tájékoztatásáért, majd 2019-ben átvehette a „Gergely – Dr. Horváth Díj a magyar világítástechnikáért” kitüntetést a világítástechnika terén végzett szabványosítási tevékenységéért.

Rendszeresen publikált szabványosítási témákban az Elektroinstallateur szaklap hasábjain valamint az Elektrotechnika folyóiratban.

Derűs személyisége, segítőkészsége, szakma iránti elkötelezettsége, embersége hiányozni fog mindnyájunk számára, de emlékét tisztelettel megőrizzük.


Jáni Katalin