„25 év képekben” – 2018.

Ez az év, amint arra bizonyára mindenki emlékszik, azzal kezdődött, hogy meghirdettük a „Világíts rá!” pályázatot. A pályázatban arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a modern fényforrások nem tehetők háztartási hulladékba. (cikk az Elektrotechnika 2018/1-2. számából)

Felújítottuk azt a kezdeményezést is, hogy szeminárium keretében meglátogatjuk valamelyik jogi tagvállaltunkat. Az első „áldozat” a PROLAN Zrt volt. (cikk az Elektrotechnika 2018/1-2. számából)

Ebben az évben is meghirdettük a Pro Lumine Innovatív világítás tervezője díjat. Ezúttal „Funkcionális világítás”, „Díszvilágítás”, „Közösségi létesítmény világítás”, „Sportvilágítás” és „Látvány világítás” kategóriában lehetett pályázni. A díjat Király Tamás tervező nyerte a Signify iroda világításával. (cikk az Elektrotechnika 2018/12. számából)

Elkészült az MSZ EN 12464-2:2014 szabvány magyar nyelvű kiadása: Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 2. rész: Szabadtéri munkahelyek.

A LUX et Color Vespremiensis konferencia neve kiegészült in memoriam dr. Schanda János címmel. A konferencia angol nyelvű 2 napos rendezvénnyé bővült.

Megalakult Senior klubunk. Első rendezvénye egy tanulmányi kirándulás volt Pécsre és Harkányba.

Képek:
PROLAN látogatás
IX. LED Konferencia – 1.nap, 2.nap (cikk az Elektrotechnika 2018/3-4. számából)
Világíts rá! pályázat – sajtótájékoztatórajzok, versek
XLIX. Közvilágítási Ankét, Mórahalom
LumenV4, Trebic
XVI. Lux et Color Vespremiensis

2018-as díjazottaink:

Dézsi Gyula – MEE Életpálya díj
Okleveles villamosmérnök. Egyetlen munkahelye a Országos Mérésügyi Hivatal volt. Aktív részvevője volt egyedi nagypontosságú mérőrendszerek létrehozásának, az országos etalonok fenntartásának, nemzetközi összehasonlító mérésekben való közreműködésnek. A Nemzetközi Súly és Mértékügyi Hivatal keretei között működő Fotometriai és Radiometriai Konzultatív Bizottságban (CCPR) hosszú éveken át képviselte Magyarországot valamint az EUROMET fotomeriai és radiometriai bizottságában is. 1990-1998 között a Magyar-Amerikai Közös Alapnál elnyert két pályázat alapján 4 alkalommal vendégkutatóként dolgozott a NIST-nél (National Institute of Standards and Technology).
Társaságunk alapítót tagja. A CIE MNB aktív tagja. Nyugdíjazása után a Nemzeti Akkreditálási Hatóság (NAH) szakértője, laboratóriumok akkreditálását végzi. Számos angol és magyar nyelvű publikációja van.

Láng Ernő – Urbanek díj
A Moszkvai Energetikai Intézet világítástechnika és fényforrások szakán szerzett diplomát. Több hazai világítástechnikai cégnél dolgozott. Világítástechnikai tervező. Erőssége a sportvilágítás tervezése: Videoton Stadion, Zseljeznicar Stadion (Szarajevo), Dinamo Zágráb Stadion, Dugapolje Stadium, Rijeka Sportuszoda (Bazeni Kantrida), Skopje Stadion, Mezőkövesd, Szófia Armeec Arena, Groupama Aréna (2014), Szolnoki Olaj kosárlabdacsarnok, Hajós Alfréd uszoda.
A VTT-nek alapító, aktív tagja.

Poppe András – Déri díj
Őt nem kell bemutatni. Társaságunk alelnöke. Konferenciáink rendszeres előadója. A BME VIK tanszékvezetője. A CIE MNB elnöke, több Technikai Bizottságának vezetője. Számos publikáció szerzője. Nemzetközi projektek irányítója. A LED-k hőmérséklet mérésének, a szimulációs programok fejlesztésének szakértője pl. Delphi4LED A mérésektől a LED-ek szabványos multi-domain kompakt modeljeiig: szimulációs modellek fejlesztése a szilárdtest világítástechnikai ipar beszállítói láncának különböző szereplői számára.