„25 év képekben” – 2014.

2014. év szinte tegnap volt. Már mindenki emlékszik rá, azért talán nem árt egyet mást feleleveníteni, mert a közeli idők jobban összemosódnak.

Az év egyik legfontosabb eseménye volt a fizikai Nobel díj, amely szakmánkat érintette: nevezetesen a kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért három kutató, a japán Akaszaki Iszamu, honfitársa, Amano Hirosi és a japán-amerikai Nakamura Sudzsi kapta a 2014. évi fizikai Nobel díjat. Ők tették lehetővé a fehér fényt kibocsátó RGB LED-k elterjedését a világítástechnikában.

A hazai világítástechnika nagy szenzációja a SIXTUS kápolna világításának megújulása volt, amely nemzetközi projektben Schanda professzor úr csapata vett részt és ebben az évben már voltak rész eredmények. (cikk az Elektrotechnika 2014/02-03. számából)

Téma volt még a fénysűrűség mérés digitális fényképezőgéppel, ami nem lehetetlen, de komoly mérésügyi tapasztalatokat igényel. (cikk az Elektrotechnika 2014/04. számából)

Már az V. LED konferenciára került sor, ebben az évben először külföldi előadóval. (cikk az Elektrotechnika 2014/04. számából)

A több egyedi LED-ből álló mátrix elrendezésnél a homogénebb felületiintenzitás-eloszlás megvalósításához új optikai kialakítás vált szükségessé.

Megújult a Tartalékvilágítási szabvány, kiadása még csak angol nyelven jelent meg.


Képek:
V. LED Konferencia
XLV. Közvilágítási Ankét, Veszprém
Lumen V4, Visegrád

2014-es díjazottaink:

Radványiné Novotny Olga : MEE Életpálya díj
A közvilágítás Nagyasszonyát még a fiataloknak sem kell bemutatni. Munkásságát az OVILEF-nél (Országos Villamosenergia Felügyelet) kezdte, végigjárta a szakmai lépcsőfokokat és végül a többször átnevezett intézmény Önkormányzati és Energiatakarékossági Főosztályvezetőjeként ment nyugdíjba. Ezt követően is aktívan dolgozott és dolgozik még ma is. 64 éve egyesületi tag, a VTT alapító tagja. Az Egyesületben, Társaságban különböző tisztségek viselője. A Közvilágítási Ankétok főszervezője. Bláthy és Urbanek díjas.

Molnár Károly Zsolt – Urbanek díj
Borsányi Tanár úr utóda, a KANDÓ Világítástechnika tanára volt hosszú éveken át. Jelenleg a BDK csapatát erősíti. A magyar világítástechnika és a szakmai utánpótlás, képzés egyik meghatározó egyénisége. Pályáját az ELMÜ-nél kezdte, 1998-tól foglalkozott közvilágítással, beruházásokkal. VTT alapító tagja, több cikluson át különböző tisztségek viselője. (Alelnök, Oktatási Bizottság tagja)

Kovács Csaba – Kandó díj
Okl. vill. üzemmérnök. Pályáját szülővárosában, Zalaegerszegen, az ÉDÁSZ-nál kezdte. Hamar közel került a világítástechnikához. Több cég területi képviselője is volt. ( TuSch, Siemens) 2007-től az ÉMÁSZ ill. jogutódainak műszaki főmunkatársa, közvilágítás üzemeltetés, beruházás irányítás a feladatköre. 2012-től aktív tagja Társaságunknak. A LED-s közvilágítási lámpatestek követelményei munkabizottság vezetője.

Wenzel Gottfriedné Dr. Gerőfy Klára – Nívó díj
Professzor asszonyt nem rég mutattuk be Urbanek díja kapcsán az 2012-es évben. Tudományterülete színmérés, színlátás, a színtévesztés korrekciója. A színtévesztés korrekciója világszabadalom. A BME Gépészmérnöki karán oktatott és oktat, ma is aktívan vezet doktoranduszokat. A Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság Magyar Nemzeti Bizottság tagja.