„25 év képekben” – 2012.

Megújult a Margithíd és ehhez új „nosztalgia” oszlopokat és lámpatesteket kapott.
A LED már annyira polgárjogot nyert, hogy megalakítottuk a LED Munkabizottságot, hogy segítsük a megfelelő alkalmazását. (cikk az Elektrotechnika 2012/03. számából)
Módosult az OTÉK! Bekerült a fényszennyezés tilalma. Ha igaz, és biztosan igaz, mert Kádár Aba mondta: egy új szabvány előírás beépüléséhez a gyakorlatba mintegy 20 év szükséges. Már csak 12 év kell, hogy elfelejtsük a „taposó lámpákat” és az egyéb eget világító lámpatesteket, fényforrásokat. Jó lenne megcáfolni Kádár Abát, és minél előbb betartani az OTÉK fényszennyezésre vonatkozó tilalmát. (cikk az Elektrotechnika 2012/09. számából)
Angol nyelven megjelent a belsőtéri világítási szabvány módosítása, valamint az értelmezéséhez szükséges MSZ EN 12665 terminológiai szabvány, továbbá megjelent az útvilágítási szabvány magyar fordítása is. (cikk az Elektrotechnika 2012/11. számából)

Képek:
III. LED Konferencia
XLIII. Közvilágítási Ankét


2012-es díjazottaink:

Állami elismerések:
Tiszteletbeli tagunk Kádár Aba augusztus 20-ai állami ünnepünk alkalmából a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta.

Kerekes Béla – Déri díj
Okl. gépészmérnök, mérnök közgazdász, világítástechnikai szakmérnök korán itt hagyott bennünket. A világítástechnika több területén is dolgozott, gyújtók gyártásában, lámpatestgyártásban, tervezésben is részt vett. Utolsó munkáinak egyike a Tisza híd világítása volt. Társaságunk aktív tagja volt számos előadást tartott, cikkeket írt. A mai napig érezzük hiányát.

Szekeres Sándor – Bláthy díj
Tanulmányai után az Egyesült Izzóban kezdett dolgozni, de a világítástechnika csak később jegyezte el. Az Egyesült Izzó illetve jogutódjainál eltöltött hosszú idő utolsóállomása a Világítástechnikai Állomás volt. Ekkor kapcsolódott be Szakosztályunk, majd Társaságunk életébe. A szakma nagy törését jelentő Világítástechnikai Állomás felszámolása után felvállalta a Világítás Házának létrehozásához szükséges koordinációs feladatot. A létesítmény építészeti átalakításától a berendezésig szervezte a kivitelezők és társadalmi munkát végzők munkáját. Ő lett a ház működtetésének „háznagya”. Az érdeklődő csoportok számára a VTT életének és házának kalauza. Emellett rendszeresen ír szakmai és szervezeti életünkről.

Balogh János Miklós – Kandó díj
Nem kell bemutatni, hiszen alelnökünk. Pályáját a DÉMÁSZ-nál kezdte villanyszerelőként. Állandóan képezte magát, így a nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatok mellett a DÉMÁSZ-nál közvilágítás üzemeltetéssel is foglalkozott. 2009-ben a szabvány előírásainak megfelelő LED-es közút-világítási tervet készített. A Dél-Alföldön több dísz- és közvilágítási berendezés létrejöttében közreműködött. A II. LED konferenciától, ill. a XLIII. Közvilágítási Ankéttól kezdődően a konferenciák szervezőinek támasza, maga is szervezi konferenciáink kiállításait, gyűjti szponzorainkat.

Wenzel Gottfriedné Dr. Gerőfy Klára – Urbanek díj
Professzor asszony a BME Gépészmérnöki karának oktatója. Szakterülete a színtévesztés, színlátás vizsgálata, mérése, javítása. A színtévesztés korrekciójára világszabadalmat nyújtott be társaival dr. Ábrahám Györggyel és Szappanos Jánossal. Oktatási tevékenysége is ehhez kapcsolódik elsősorban Színtan, Fénytechnika, Látásfiziológia, de foglalkozott Méréselmélettel, Rendszertechnikával, Kutatásmódszertan, Kísérlettervezés című tantárgyak oktatásával is. Ma is aktív oktató, több doktorandusz vezetője.

Budai Béla – MEE Életpálya díj
Béla bácsit nem kell bemutatni. Mindenki ismeri, aki részt vett vagy vesz rendezvényeinken. Hiszen Béla bácsi mindenütt ott van kicsi kamerájával, fényképezőgépével. A Társaság első 15 évét bemutató film, Schanda professzor életéről szóló film szervezője. További munkásságát 2010-es Kandó díjánál ismertettük.